maanantai 9. tammikuuta 2012

Rauhan tyyssija

Minulle se on sauna.
Siellä hermo lepää kun kaikessa rauhassa hämärissä löylyttelee. Meillä myös huushollin rauhallisimmat ja ehkä jopa antoisimmat keskustelut käydään saunassa. Siellä kun ei ole ulkopuolisia häiriötekijöitä, niin keskitytään aidosti siihen keskusteluun eikä vain puolihuolimattomasti kuunnella toisella korvalla ja örähdetä jotain epämääräistä vastaukseksi.

Kummallista, että me suomalaiset olemme oikeastaan ainoa kansakunta, joka ymmärtää saunan hienouden.
Korjatkaa jos olen väärässä, mutta esimerkiksi saksalaisille saunominen ilman vaatteita on jotain tuhmaa, suorastaan pornahtavaa. Amerikasta jos löydät "pohjoismaisen" saunan, niin kiukaalle ei saa heittää vettä ja siellä saa olla maksimissaan viisi minuuttia kerrallaan.


Koska pidämme molemmat Siipan kanssa saunomisesta, pyrimme aina ulkomaanmatkoillamme kokeilemaan sikäläistä saunaa, mikäli vain mahdollista. Muutaman kokemuksen voinkin tässä jakaa kanssanne.

Uskokaa tai älkää, länsi-luoteisessa Skotlannissa pääsimme ihan oikeaan pohjoismaiseen saunaan. Vähän oli katto matala, mutta löylyä sai heittää ihan oman mielensä mukaan ja kiuaskin oli suomalaista merkkiä, mutta valmistettu lisenssillä Lontoossa. Ainoa miinus tuosta saunasta oli se, että eivät olleet älynneet tehdä "vilvoitteluterassia" tai edes ikkunaa, josta olisi nähnyt ihanan maiseman merenlahdelle päin. Eivät kai halunneet turisteja puolialasti hyppimään ruokasalin läheisyyteen? Ja pukuhuone oli hieman "nahkea", sillä lämpö pääsi löylyhuoneesta hiipimään aika hyvin myös oleskelutilaan. Vaan muutoin se oli aika "oikea" saunakokemus. Erityisesti vihmovassa ja tuulisessa säässä tehdyn vaellusretken jälkeen se tuntui todella hyvältä.

Prahassa puolestaan kokeilimme kallioon, metrotunnelin kupeeseen louhittua saunaa. Se olikin aika jännää. Ja ohjelmanumerona toimi kuumennettujen kivien automaattinen siirtely tulipesän ja vesipadan välillä sekä tasaisesti kuuluva metron kolistelu seinän takaa. Se oli ihan hauskaa. Lämpötila oli maksimissaan noin 60 astetta, mutta kuumuutta lisäsi se, että "lauteet" oli tehty kivestä (joku marmorilaatta) ja luolan katosta tippuu suhteellisen lämmintä vettä säännöllisesti. Eli vaikka istuit kolminkertaisen pyyhkeen päällä, niin silti meinasi persaus kärähtää, joten ymmärrätte varmaan, että niissä "löylyissä" ei viitsinyt kauaa kerrallaan istuskella. Kokemus oli kuitenkin mieleenpainuva ja hauska, ja tämän saunan oleskelutila oli kovin tunnelmallinen takkatulineen ja hämärine valaistuksineen.


Yhteistä sekä skottilaiselle että tsekkiläiselle saunalle oli se, että kummastakin vuoroa varatessa näki henkilökunnan naamasta, että ei meitä ihan täysijärkisinä pidetty. ;)

Mutta niin se on, suomalaisen geeniperinnön mukaan suomalainen syntyy ja kuolee saunassa. Ehkä se on jalostunut vuosisatojen saatossa, mutta kyllä suomalaisuuteen oleellisena osana kuuluu sauna.
Useimmille ulkomaisille tuttavuuksille on todella suuri hämmästyksen aihe se, että jopa kerrostaloasuntoihin rakennetaan oma sauna! No, keskivertoeurooppalaisethan eivät osaa edes lattiakaivoa omiin kylppäreihinsä tehdä taikka asentaa alapesusuihkua, joten onhan se ihme, että täällä tehdään kokonainen hikimaja omaan kylpyhuoneeseen. ;)


*******************
JälkiJuttu:
Tämän kirjoitin siis jo eilen sunnuntaina saunan jälkilämmössä, mutta lähdin hässäköimään jotain (ihme?!) ja unohdin painaa julkaise-nappulaa. Eli tässä siis luettavaksenne jo väljähtynyt hengentuotteeni. Vassokuu!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti