tiistai 30. lokakuuta 2012

Hajussa kasvaa

sanotaan. 
Täällä on joko lähitienoon bönde ynyt levittämässä lietelantaa pellolle tai sitten on pahasti kipannut paskakuorma jossain. Sen verran tuhdit tuoksut oli tuolla ulkona. Hyhhyh... 

Oikeasti kestän melkein minkä tahansa "luonnon odöörin", joka liittyy maanviljelykseen, mutta toi lietepaska... sori vaan. 
Silloin kun muutimme tänne, oli lähipeltoja viljelevä tyyppi ilmeisen vittuuntunut siihen, että tänne oli rakennettu lisää taloja. Ensimmäiset pari vuotta tyyppi kävi sekä vappuna että juhannuksen alla levittämässä lietelantaa noille lähipelloille. Eihän siinä muuten mitään, mutta kun ovat kesantopeltoja, niin en ihan ymmärtänyt, miksi... Tai siis tajusin kyllä, mutta silti. Jostain syystä protestipaskanheitto loppui parin vuoden jälkeen. Ilmeisesti "cityvarpuset" eivät järkyttyneet tai närkästyneet tarpeeksi hänen kevät- ja kesätervehdyksestään. :D

Tänä aamuna olin laittanut kellon soimaan varttia normaalia aikaisemmin kun piti ehtiä työmaalle vähän meikäläisen normiaamua aikaisemmin. Nousinkin kiltisti kun kello soi ja silti meinasi tulla kiire! Taisin tuudittautua siihen valheelliseen tunteeseen, että aikaa on.

Aamusta ei myöskään selvitty ilman verenvuodatusta. Kosteilla ja pikkupakkaskeleillä kotirappusemme muuttuu aina hengenvaallisen liukkaaksi kun siihen muodostuu sellainen kiiltävä pieni jääkerros. Talviaikaan sen saa hakattua pois petkeleellä, mutta ei tietenkään nyt kun se on niin ohut ettei siihen mikään tehoa.
No, liukkaus jatkui luonnollisesti rappusen alapuolella olevalla pihatiellä kuin olisi luistinrata jäädytetty. No, siitä kun sitten tohinalla lähdettiin, otti PP lentävän lähdön kuin talkkari jäiseltä peltikatolta ensin alas rappuselta ja päätyi luisumaan pihatielle niin että leuka osui maahan. Ja vertahan sitä sitten tuli ikenestä. Voi raasua. Aina se on ollut vähän kömpelö, sellainen norsu posliinikaupassa, mutta mitä vanhemmaksi se tulee, sitä enemmän se kompuroi.

Tosin PP:n nykäisemistä lipoista oli se hyöty, että osasin itse varoa enkä kaatunut itse.
Onneksi "kaljama" oli sulanut siihen mennessä kun tulin töistä kotiin.  

Huomenaamulla vihdoin pääsen ne renkaat vaihdattamaan. Sen on parempi tapahtua joutuisasti ja nopeasti odottaessa tai muuten ei hyvä heilu.
Ja nythän onkin sitten luvattu varsin lämpimiä kelejä, mutta kaipa se talvi sieltä joskus tulee. Ei sillä, että mitenkään erityisesti sitä kaipaisin.

Pahoitteluni vielä kerran Tsompille, jonka eilinen kommentti joutui johonkin ihmeelliseen sensuurikuoppaan enkä vielä ole keksinyt minne se meni kun kommentti kuitenkin päätyi sähköpostiini... Blogger on ihmeellinen asia.

JälkiJuttu
Viimeisen viiden päivän hienoihin asioihin lukeutuu se, että en ole nähnyt Puutarhatonttua ollenkaan! Autonsa on ollut pihassa (todellakin vieraspaikalla, taas, ja toisen kerran kääntöpaikalle pysäköitynä) muutamina päivinä, mutta äijää itseään en ole nähnyt. Mitenkäs se Tonttu nyt tulikin mieleen paskanhajusta... Pienen ihmisen pienet ilot. ;) 

8 kommenttia:

 1. Tulikohan se paskan katku meiltäpäin? Nimittäin ollut varaston siivousurakka, ja heitettiin roskiin iso säkki 10 vuotta vanhaa kanankakkaa ja joku lannoitetörppö. Olkaas varovaisia liukkailla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai hitto! Et se oiskin ollu teidän syy... Ei, kyllä mä luulen kumminkin, että tää tuli vähän lähempää, tuolta puolen hehtaarin metsän takaa. :)

   Poista
 2. Aaaah, hajujen maailma on rikas! Toisaalla muistutin ihmisten mieliin ruotsalaisten suurherkun, surströmmingin aromin ja toinen suosikkini, lietelantahan se täällä puhuttaa :D

  Meidän paikallislehden tekstaripalstalla kansan syvät rivit ilmaisevat joka toukokuu mielipahansa siitä, että ikävä maanilvelijä tuli ajamaan lietteitä pelloille just kun heillä oli vieraita ja kakkukin maistui pian lietteelle.

  Tämä vuosi on ollut haasteellinen, märille pelloille ei koneilla ole menemistä ja joku takaraja (nitraattipäästöistä johtuva?) on ihan just käsillä lietteen syyslevitykselle. Että ne on tarkasti määrätty ne viikot jolloin lietteiden kanssa läträtään.

  Me hölmöt pilattiin yhdet rappuset roiskimalla niille kaupunkilaismitalla suolaa jäätä estämään. Rapautuivat ihan muruiksi vanhat hyvät pula-ajan tarpeista tehdyt portaat. No, rappioromantiikka on muotia :D
  Varovasti hiihtelet nyt siellä, jooko?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, siis mä ymmärrän kyllä MIKSI sitä levitellään, mutta se yks tais ihan kettuillakseen sitä jakaa tohon kesantopeltoon. :D

   Sillähän siitä paskanhajusta selviää, että pitää ikkunat kiinni eikä kuivaa pyykkejä ulkona. Äkkiähän se haju loppujen lopuksi häviää.
   Tuolla työmatkan varrella yhden kartanon omistajalta jäi vehnät reunapeltoon kun vesi lilli pellossa lintujen tekoaltaana. Se peltopläntti on muutenkin sellainen, että siinä helposti vesi seisoo. Tänä vuonna ei ollu varmaan toivoakaan mennä sinne puimurin tai traktorin kanssa.

   Juu, meillä yks naapuri kans tönttäs suolaa rappuselle, niin siinä tapahtui joku jännä kemiallinen reaktio ja sieltä betonilaattojen alta "kuohui" sitä laastia tai jotain... Ei me olla sit kokeiltu. :D
   Talvella tosiaan petkeleellä hakataan se sellaiseksi röpyliäiseksi, niin sit se on ihan jees.

   Poista
  2. No ilman paskanhajua ei olisi kyllä leipääkään kaupan hyllyillä, sen verran on maatyöläistä puolustettava vaikka en paskanhajun (huolimatta korvessa asumisesta) suurin ystävä olekaan. Lietelanta on sitä pahinta ja tietysti sitä voi nyt vähän katsoa milloin se levitys tapahtuu. Asia mitä en ymmärrä, on kun jotkut levittävät sitä aikaisin keväällä ja maa on vielä jäässä, sade - ja sulamisvesien kanssahan se vesistöön menee eikä siitä ole vitunkaan hyötyä pellolle.

   Hirnakka; sitä on olemassa sellaista kuin Laiturisuolaa, tarkoitettu nimenomaan lastauslaitureille tms., ei vahingoita betonia ja sitä voi pistää reilummastikin.

   Poista
  3. Näin se on. Meikäläiset sentään ymmärtää, että välillä pitää paskan haista jotta saisi syödäkseen. ;)

   Mä luulen, että se meidänkin naapuri kylvi jotain ihan "tavallista" suolaa siihen rappuselleen. Ehkä se siks ei ihan toiminu. :D

   Poista
 3. Piti ihan tulla hakemaan täältä tuo Toveri Pepponen vinkki, Laiturisuola, muistiin merkittäväksi. Jos se on joku pirullinen jäynä jolle rautakaupan pojat nauravat selällään niin tiedänpä ketä käyn kärventämässä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D :D
   Mä todistan sit ja lupaan kohentaa kärvennystulta. Ajattelin nimittäin itse ihan samaa, että vois kokeilla tohon rappuseen... :)

   Poista