lauantai 20. lokakuuta 2012

Suloinen sauna

Toteutin todellakin uhkaukseni eilen ja lämmäytin saunan.
Kömmin lauteille ennen Siippaa, sillä halusin aloittaa saunomiseni rauhallisilla ja lempeillä löylyillä kun Siipan pitää aina tykittää heti niin, että kiuas hehkuu punaisena. Joskus se on minullekin ihan OK, mutta nyt en halunnut moista.

Lirautin löylyveden sekaan hieman savusaunan tuoksua esanssipullosta ja aloitin nauttimisen.
Ihanasti lempeillä löylyillä hellin itseäni ja pikkuhiljaa tunsin rentoutuvani. Vaikka saunamme on ihan "tavallinen sähkösauna", niin täytyy rakentajalle antaa krediittiä siitä, että sopivankokoinen kiuas on tuohon hikikoppiin sattunut. Tiedä sitten onko ollut ihan pihiyden aiheuttama vahinko kun eihän tällaisia jonokämppiä laadulla tai kalliilla rakenneta...

Kestin Siipan löylytykityksenkin kuin nainen ja sen jälkeen vilvoittelin pitkään ja hartaasti siideripulloni kanssa parvekkeella sadetta kuunnellen. Huomasin myös, että ne perkuleen harakat ovat käyneet iloisesti pöllyttämässä parvekelaatikoideni kuivaa multaa. Hieno siivo. Ehkä ei ollutkaan niin fiksu veto leikata kaikki orvokit sileäksi kun olivat tehtävänsä suorittaneet. No, onhan ne kuitenkin tyhjennettävä, että ehkä pitää kiittää pihapiirin tipuja avusta.

Saunoin lisää kaikessa rauhassa vilvoittelun jälkeen, sillä Siippahan tunnetusti ottaa äkäiset ja nopeat löylyt kun meikäläinen voi kuulostella lauteilla pitkäänkin.
Tuli todella rauhallinen ja rento olo, sellainen vaikutus saunalla yleensä on. Kyllä suomalainen sielu lepää saunan lämmössä ja rauhassa. Se on kiinteä osa meikäläistä mentaliteettia, vaikka se niin kliseiseltä kuulostaakin. Ja oikeasti ihmettelen, miksi sauna ei ole saavuttanut suurempaa suosiota maailmalla. Saksassa saunominen on jotenkin pervoa ja tuhmaa, Ruotsissa ei osata tehdä lattiakaivoa löylyhuoneeseen, Turkissa on höyrysauna jne... 

Skotlannissa koimmekin suuren yllätyksen vuosia sitten kun eräässä Luoteis-Skotlannin rannikon kylän hotellissa mainostettiin, että hotellin asukkaat voivat ilmaiseksi varata "Nordic saunan". Me aina haluamme kokeilla, mikäli tilaisuus tarjoutuu saunomiseen ulkomailla. Hieman naureskellen menimme kylpemään, mutta yllätys olikin suuri kun löylyhuoneessa lauteet olivat oikealla korkeudella ja kiuas oli Helon lisenssillä valmistettu Lontoossa. Ja sauna oli lämmitettykin niin, että siellä oli noin 70 astetta eli löylyäkin sai!
Miinuksena täytyy sanoa, että löylyhuoneesta astuttiin suoraan "oleskelutilaan", jossa oli kaksi suihkukaappia. Toisin sanoen vaatteet piti pukea päälle melko nihkeissä olosuhteissa. Olemme vierailleet kyseisessä hotellissa senkin jälkeen ja joka kerta olemme saunan varanneet. 
Kyllä se on tuntunut todella hyvältä ja lämmittänyt kun on vaellellut päivän kosteassa tuulessa ja tuiskussa tai seisoskellut sateessa seuraamassa ylämaan kisoja.

Sauna vaati veronsa ja jonkun ajan kuluttua nukahdin autuaasti lökölinnaani. En siis ehtinyt marinoida itseäni kunnolla punaviinissä ennen nukahtamistani, vaan ehtiihän sitä tänäänkin. ;)

Nyt vääntäydyn keittiöön kyökkipiiaksi, sillä olen luvannut loihtia ateriaksemme jauhemaksapihvejä. Nam! Pitkästä aikaa.

Mukavaa lauantai-iltaa itse kullekin.

6 kommenttia:

 1. Olet niin oikeassa, saunaa ei voitamikään, ei varsinkaan kylmän työpäivän jälkeen. Se on jännä juttu kun suihkussa tuntee puhdistuvansa, mutta annas olla kun olet saunonut ja peseytynyt niin vasta sitten sitä vasta onkin puhdas olo.
  Niin, ja se rentoutumisen tunne, se on mahtava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, monta kertaa ollaan pohdittu, että kuinka puhtaita ne ulkomaanveljet oikeasti ovat kun eivät sauno. Juu, en halua tietää, oikeasti...

   Poista
 2. Kyllä! Meillä olis tuo talosauna, mutten sinne viitti. Siksi, anteeksi vain lotraan tosi kuumassa suihkussa yrittäen kuvitella olevani saunassa. Vettä kuluu ja se harmittaa. Meillä oli kylässä pariinkin otteeseen eräs englishman, asuikin muutaman päivän ja piti kovasti saunasta, joka meillä oli edellisessä kämpässä. Nimenomaan sanoi, että tulee hyvin rentoutunut olo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, talosauna ei ole todellakaan sama juttu. Siellä jos löylyttelet kaikessa ruhassa, niin eikö tule joku kellokalle koputtelemaan oveen, että on jo hänen vuoronsa... Hieno homma. Omassa saunassa saa saunoa juuri niin kauan kuin haluaa, vaikka koko yön.
   Yhdestä muinaisesta vuokrakämpästä muistan yhden (maahanmuuttaja)perheen, joka yritti aina varttia ennen oman vuoronsa alkua ängetä saunaan, koska tunnissa heidän koko perheensä ei ehdi saunoa, sillä koko perhe ei voi saunoa yhdessä. Juu, sehän olikin minun ongelmani...

   Poista
 3. Sauna, tuo suomalaisuuden syntysija! Kiitos ja ylistys saunalle, sen rauhalle ja lämmölle. Siellä on ihmisen hyvä palata aitojen asioiden äärelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on, sinä sen sanoit. Ja moni mieltä askarruttava asia jotenkin kirkastuu tai selkiytyy kun sitä saa rauhassa saunassa makustella. Hieno keksintö, kerta kaikkiaan. :)

   Poista