torstai 5. kesäkuuta 2014

Avokado

Tämä hedelmä (kai se on hedelmä?) kuuluu sinne inhokkiosastooni. Johtuu varmaankin siitä kun joskus nuoruudessani äitini oli tohkeissaan ostanut jostain (kalliilla varmaankin) avokadoa kuultuaan sen olevan äärimmäisen terveellistä ja vitamiinipitoista.
No, se avokado ei luonnollisestikaan ollut niin sanotusti syöntikypsä ja maistui lähinnä saippualta. Aina kun näen avokadon, muistan sen saippuaisen maun. Sittemmin en ole avokadoa kotiini ostanut. Syön kyllä guacamolea ja avokadoa muutoin vaikkapa salaatissakin jos sitä jossain tarjotaan, mutta itse en sitä osta. 

Sama syndrooma minulla on oliivien suhteen. Tosin oliivit saatan jopa lajitella pois jos niitä on liikaa ruuassa. Erityisiä inhokkejani ovat ne kammottavat mustat (yleensä espanjalaiset) oliivit, joiden mausta tulee lähinnä oksennus mieleen. *brrrhhhh*

JälkiJuttu:
Takapihallamme on viidakko, johon VV hukkuu ja vanhat pierutkin loikkivat siellä kulkiessaan. Lähden siis raivaamaan viidakkoa nyt ja samalla tsekkaan josko olisi arkkivihollisiani lisää tapettavissa. Nimittäin niitä liljakukkoja. Juu, ensimmäiset tapoin jo viime viikonloppuna! Ovat vuosi vuodelta röyhkeämpiä!

7 kommenttia:

  1. Eihän avokado sellaisenaan oikein miltään maistu vaikka olisi kypsääkin. Jos sitä sen sijaan maustaa vaikkapa pippurisekoituksella, siis ripottelee päälle riittävästi, niin vaikutelma paranee huomattavasti. Avokadopastaa kokeilin joskus, mutta ei en havainnut sitä kehujen veroiseksi. Mutta oikeasti mielestäni avokado on parhaimmillaan, kun sen muussaa ja sekoittaa joukkoon riittävästi tuoretta valkosipulia puristettuna sekä limemehua (sitruunakin kelpaa). Ei lopputulos ehkä aivan guacamolen määritelmää täytä, mutta sopii loistavasti tortillachipsien kylkeen kermaviilin kera. Slurps! Tai ihan sellaisenaan lusikoitavaksi... köh.. *lähtee kauppaan*

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin olen ymmärtänyt ja huomannut kun jossain on avokadoa seassa ollut. Mutta kun mulle vaan mielleyhtymänä tulee heti se saippuanmaku suuhun, vielä kaikkien näiden vuosi(kymment)en jälkeen.

      Toi sun "sössö" kuulostaa kyllä ihan hyvältä, vois mennä tortillan tai vastaavan lättysen mausteenakin. :)

      Poista
    2. Sopii oikein hyvin minkä tahansa texmex-appeen lisukkeeksi. Kannattaa kokeilla. Mutta valkkaa kypsiä eli hieman pehmeitä avokadoja.

      Poista
  2. Avokado on mielestani tosi hyvaa. Taalla Israelissa, jossa se myos kasvaa, sita saa suurimman osan vuodesta hyvan laatuisena ja sopivan kypsana. Yleensa muussaan sipulisilpun ja joskus myos kovaksi keitetyn kananmunan kanssa. Suolaa ja pippuria myos tietysti. Joskus vaan pilkon salaatin joukkoon.

    Mustat oliivit eivat muuten usein ole mustia vaan mustaksi varjattyja (halvempaa) ja ehka sen vuoksi ei niin hyvia. Kannatta pysya niissa vihreissa, jos ei tieda mitka tummemmat oliivit ovat oikeasti tummiksi kypsyneita eika varjattyja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, sinulla on onni asua maassa, jossa hedelmät poimitaan puusta sitten kun ne ovat oikeasti kypsiä. :)

      Sinunkin ohjeesi kuulostaa hyvältä, erityisesti tuo kananmuna lisänä. Hmmm....

      Juu, tiedän, että monet mustat ovat vaan värjättyjä. Ja ne oliivit, jotka eivät ole olleet oksennuksen makuisia mielestäni ovat olleet vihreitä ja jotenkin marinoituja valkosipulilla. Jotain gourmet-versioita siis. :)

      Poista
  3. Minä otin avokadot ruokalistalleni tänä vuonna. Niitä raakoja saa kypsytellä pitkään, syöntikypsät ovat kalliimpia mutta ne pitää käyttää melko vikkelästi.

    Leikkelen avokadosta siivuja, maustan yrttimausteella ja sitruunan tai limen mehulla. Yleensä lastaan parin näkkärin päälle juustoa, kurkkua ja avokadoa em. maustein. Hyvä ja raikas ynnä täynnä hyviä rasvoja.

    Anna armo avokadolle, saatat jopa yllättyä iloisesti.

    Oliiveista suosittelen Valotaina Oy:n maahantuomia espanjalaisia oliiveja. Päivänsäde lukee purkissa. Saa ainakin isoista marketeista, ylähyllyn kamaa. Sitruunatäytteiset ovat ihania! Kreikkalaiset Kalamata -oliivit ovat myös hyviä, niitä rainbowpirkkaoliiveja ei syö kanakaan. Kokeiltu on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai sä käytät sitä niinkuin makkarana tai leikkeleenä sitä avokadoa? Mielenkiintoista. Juu, tiedän, että avokadossa on paljon hyviä ainesosia, mutku... Ehkä rohkaistun tässä kokeilemaan vielä.

      Sitruunatäytteisiä, vau! Kuten tuossa yllä kommentoin, niin olen saanut jossain tosi hyviä valkosipulilla höystettyjä vihreitä oliiveja ja olen itsekin Stockan herkusta ostanut jotain gourmet-versioita, jotka eivät olleet pahoja ollenkaan. Mulla on siis vaan kallis maku. ;D
      Pistänpä korvan taakse tuon Päivänsäteen ja tsekkaan ensi viikon kauppareissulla.

      Poista