keskiviikko 28. elokuuta 2013

Niin muuttuu maailma

Tänä aamuna, kuten muinakin arkiaamuina, katselin uutisia televisiosta. Siinä ryhdyin pohtimaan, että mitäs silloin tehtiin kun ei vielä ollut aamu-TV:tä. Tiedän, kuulostaa utopistiselta ja mahdottomalta ajatukselta, että ei olisi aamuisia televisiolähetyksiä ja vieläpä useammalla kanavalla yhtä aikaa kilpailemassa katsojien sieluista.

Ennen kuunneltiin radiota. Ja paljon kuunneltiinkin. Aamu alkoi kuuntelemalla radiosta uutiset, ihan aina. Itse en ole koskaan ollut sitä sorttia, että ehtisin aamulla lukea sanomalehteä. Tai ehtisihän sitä jos, erään kollegani tapaan, herää sitä varten tuntia aikaisemmin, että ehtii sen lehden lukea kannesta kanteen...

Ennen kuunneltiin radiota autossa työmatkalla, mielellään jotain köykäisempää musiikkipitoista. Ennen kuunneltiin radiota työpaikallakin, koko päivä.

Nykyään kuuntelen radiota työmatkalla autossa enkä edes joka päivä. En välillä jaksa sitä tuubaa, mitä nykykanavat suoltavat.
Töissä kuuntelen radiota (tietsikan kautta) hyvin satunnaisesti. Käytännössä silloin kun naapurihuoneen "asukki" on poissa, jolloin voin olla ihan omissa oloissani eikä tarvitse miettiä muiden häiriintymistä. 
Kotona en kuuntele nykyään ollenkaan radiota, ikinä. Joskus muinoin jopa tiesin joidenkin radiokanavien ohjelma-ajat, joten osasin parkkeerata kotona radion ääreen jos sattui tulemaan jotain omaa lempparia. Nykyään kaikki kanavat samoine soittolistoineen ovat päässäni samaa puuroa.

Ero "mediakulutukseen" on melkoinen jos tarkastellaan seitsemänkymppisen äitini käyttäytymistä. Hän on puolestaan radion suurkuluttaja. Kuuntelee päivittäin ja paljon aina tehdessään jotain käsitöitä tai kun ei katso telkkarista urheilua.
Äitini myös lukee uskollisesti sen Hesarin joka aamu. 

Meille tulee vain viikonlopun Hesarit (sis. NYT- ja Kuukasiliitteen) enkä aina saa aikaiseksi edes niiden lukemista. Siippa kyllä tavaa ne, joten eivät ne hukkaan mene. Kuukausiliite on onneksi sellainen, että sen juttuja voi lukea varsin "ajattomastikin" vaikka puolen vuoden päästä ilmestymisestä.
Mutta mielestäni sanomalehti alkaa jo olla vähän "last season", vanhanaikanen ja hidas. Pikavilkaisu nettilehtiin antaa otsikkotasolla aika hyvän kuvan siitä, mikä milloinkin on tapetilla. Taitaapa sellainen syväluotaava journalismi olla jo kuollut ja kuopattu.

Eilen juuri keskustelimme eräällä porukalla siitä, kuinka journalismi on kokenut suuren alennustilan.
Uutiset ja jutut pitää toimittaa nopeasti ja halvalla eikä taustojen selvittämiseen ole aikaa. Parhaiten lehti saa jutut siteeraamalla kilpailijaansa. Aika monen uutisjutun loppukaneettina on nykyään: "Asiasta uutisoi ensimmäisenä XX". Ja kaikkien jutut ovat samanlaisia, yhtä lyhyitä. Lumeeksi on yritetty vähän vaihtaa sanajärjestystä.

Mutta kyllä, voin rehellisesti tunnustaa, että suurin osa omasta uutisvirrastani tulee ihan YLE:n telkkariuutisista. Ja miksei tulisi, siitähän minä maksankin kuten kaikki muutkin. ;)

JälkiJuttu:
Olisiko jollakin viisasten kiveä tai puhtipakettia tarjota? Kesäloman jälkeen en ole jotenkin ollenkaan päässyt sellaiseen normaaliin työrytmiin takaisin. Toisin sanoen, motivaatio on jossain hukka-merkkisessä paikassa... 
Puolet ajasta haaveilen lottovoitosta ja puolet ulkomaille muuttamisesta tai ihanasta sapattivapaasta jolloin saisi mennä ja tulla mielensä mukaan aikatauluttaen päivänsä ihan itse. Eikä asiaa auta se, että kaamos on jo ihan nurkan takana. Suorastaan tunnen sen väijyvän olkapääni takana...


12 kommenttia:

 1. Sitä puhtia ei valitettavasti ole tarjolla, mutta kommentoin tuota aamu-TV-asiaa. Meillä ei koskaan avata TV:tä aamulla. Ei ikinä.

  Aikoinaan töissäjouduin matkustelemaan ja asuin usein monta päivää viikosta hotelleissa. Siellä aina katsoin aamulla TV:tä, kun piti aikaa kuluttaa johonkin tiettyyn lähtöhetkeen asti. Ilmeisesti sain tarpeekseni. Samoin mieheni. Mies kyllä tuolla piharakennuksen työhuoneellaan katsoo netistä aamulla ja päivällä uutisia. Mutta muuten uutiset painottuvat iltaan ja Aamulehteen, jonka luen hartaasti aamulla kahvikupin ääressä.
  Näin erilasia me ihmiset ja tapamme ovat;)

  VastaaPoista
 2. Hyvähän se on, että olemme erilaisia. :)
  On oma asiakaskuntansa kaikelle.

  Minulla työpäivät saattavat olla sen verran hektisiä, että en ehdi nettiuutisia kuikuilemaan. Katson sitten kotona.
  Aamutöllöstä yleensä ehdin katsoa yhdet uutiset ja jonkun muun skuupin.
  Maailmalla matkustellessa vieraskielisessä kulttuurissa tulee aamu usein aloitettua BBC:n aamulähetyksellä, se kun näkyy miltei joka periferiassa. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri noita englanninkielisiä uutisia minäkin seurasin ympäri eurooppaa;)

   Poista
  2. :)
   Ja toinen ulkomaalainen vakikanava on joku ameriikan CNN tai vastaava uutiskanava, mutta ne on vähän hengästyttäviä kun samat jutut toistuu vartin välein. ;)

   Poista
 3. Meillä TM herää joka aamu tuntia aikaisemmin, jotta ehtisi lukea lehden, jos jostain syystä ei sitä töissä ehdi lukea. Päivä ei voi alkaa, jos HS:ia ei ole luettu kannesta kanteen. Myös telkkari on aamuisin auki, mutta lähinnä lastenohjelmien vuoksi. No, jos TM on kotona, niin katsoo toki tekstiteeveestä, miten maailma makaa.

  Äiti kuuntelee radiota Koko Päivän. Ja yölläkin, jos herää eikä saa unta. Mä kuuntelen aamulla Suomipopin eli Jaajon lätinät ja sen jälkeen radio on päällä taustahälynä. Kun lähden töistä en sen jälkeen enää radiota kuuntele enkä paljon telkkariakaan katso. Netti on mun uutiskanava. Ja aamuisin Metro-lehti, josta kätevästi näkee aamun pääotsikot.

  Mökillä, jossa ei ole sähköjä, on radio myös päällä varsinkin iltaisin ja aamuisin ja se luo sellaisen 'mökkitunnelman', jota muualla ei synny.

  Puhti-juttu onkin kinkkisempi. Mulla on meinaan ihan sama. Kohta 3 viikkoa töissä enkä meinaa saada junaa liikkeelle ollenkaan. Joka päivä on yhtä tervan juontia ja lasken vain tunteja, jotta pääsen kotiin. Ja ensi viikolla päivät vielä pitenevät 8 tuntiin. Mä KUALEN !! Eli jos sen tarmox-pillerin jostain löydät, niin vinkkaa mullekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin lukaisisin varmaan Metron jos kulkisin Thö Julkisilla. ;)
   Autossa tyydyn siis radioon jos ajan ja jos oon pelkääjänä luen uutisia kännykän kautta.

   Sä just kuvailit mun työpäivää ja tänään oli jotenkin erityinen tervanjuontipäivä. Tai sii mullahan on työpäivät sen 8 tuntia eli säälin sua kun ens viikolla joudut tähän samaan systeemiin.
   Vaan kai sitä pitäisi olla onnellinen, että on töitä ylipäänsä. Mut en mä nyt osaa oikein siitäkään iloita...

   Poista
 4. Mulla on ylen paikalliskanava auki tuvassa yötä päivää. Muut uutiset kurkkaan puhelimesta ja jos ehdin läppärille, katson äkkiä ampparit.com sivustolta otsikot.

  Kuukausiliitteistä mulla on nyt työn alla kevään (toukokuu?) lehti. En viitsi tilata lehteä kuukausiliitteiden takia joten haalin niitä anoppilasta milloin siellä käyn. Tabloid-versio teki Hesarista eunukin. Minusta lehden pitää olla iso ja levittäytyä pöydälle kunnolla.
  Vaan taitaapa printtimedia kadota vähin äänin muutenkin ja se harmittaa sekä minua että takuulla monia kukkakauppiaita. Sen kätsempää käärepaperia ei löydy.

  Tarmox -pillereitä ei ole mutta kokeilkaas kuomat tyrniä. Se on c-vitamiinipommi. Lisäksi kelpo kuurit sinkkiä ja vahvaa d-vitamiinia koko kaamoskauden.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä aina välillä muistan ton ampparit.comin ja se onkin ihan kätevä. Pitäis vaan aktiivisemmin muistaa se. :)

   Olen kanssasi liikuttavan samaa mieltä siitä, että tabloid-mallinen Hesari on arsesta. Ei toimi edes koiran kusipaperina yhtä hyvin kuin vanha jättiversio. Ja tabloidilla ei pysty tosiaan edes murto-osaa ruokapöydän pinnasta täyttämään.

   Tyrni ei ole mun juttuni, mutta sinkkiä pitäiskin taas muistaa hommata. Edelliset loppuivat... noh, joskus enkä ole muistanut ostaa uutta.

   Poista
 5. Aamutelevisio? Ei ei ei, kaameeta jos kuuluisi jotain ääniä aamulla =). Uutisia tai muutakaan. Mä luen yleensä päivän lehden töissä ruokapaussilla, mutta tärkeimmät uutiset vedän huiviin heti kun aamulla työpöydän ääreen istuna ja avaan Iltalehden nettisivut. Niillä uutisilla pärjään sitten sinne omaan paikallislehteen saakka.
  Mun äiti on myös ihan radion suurkuluttaja, sillä on se auki aina! Ja kun me mökillä nostetaan radio sängyn alle piiloon, niin se on aina nostettu takaisin pöydälle, kun me mennään mun äidin jälkeen uudestaan mökille =).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niiiii!!! Sähän ootkin tommonen ääniallergikko. :D
   Vaan en mäkään oikein muuta mekkalointia siedä kuin sen uutistenlukijan vaimean pölötyksen.

   Meidän vanhemmilla on varmaan joku sisäänrakennettu radiogeeni. Tulee vierotusoireita jos ei kuuntele radiota tiettyä tuntimäärää päivässä. ;)

   Poista
 6. Mulla oli ennen tapana sunnuntaiaamuisin loikoilla sängyssä radiota kuunnellen ennen kuin siirryin märehtimään Hesaria teepannullisen kera. Nykyään en avaa telkkariakaan päivittäin, radiota meillä ei edes ole ja uutiset luen netistä. Niin ne tavat ovat muuttuneet täälläkin, mutta sunnuntain Hesaria kyllä kaipaan.

  Lottovoitosta haaveilua on liikkeellä. Minä lopettaisin nykyisessä työssä ja paneutuisin etsimään uutta ja parempaa ilman stressiä siitä, että se pitäisi löytää nopeasti. Siis tietenkin sillä edellytyksellä, että voittosumma olisi riittävän suuri.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eilen sunnuntaihesari jo muistutti vähän sunnuntaihesaria. :D
   Siis ei ollut ihan niin löperö lätty kuin on ollut pitkin kesää.

   Lottovoitosta olen kanssasi samaa mieltä, riittävän suurella summalla voisi viettää vuoden virkavapaata itseään etsiskellen ja tuumien, mitä sitä haluaisi tehdä... Ens viikonloppuna olis se 12 miljoonaa, pitäisköhän kokeilla. ;)

   Poista