keskiviikko 9. lokakuuta 2013

Totta vai vielä taruakin ihmeellisempää?

Miltei joka päivä iltapäivälehtien kissankokoisista otsikoista saa lukea jotain omituista ja välillä jopa elämää suurempaa.

Vaan se, mitä eilen luin helsinkiläisestä Tatusta veti kyllä hiljaiseksi.
Jos juttu on oikeasti totta eikä mitään omituista opiskelijahuumoria, niin vihaksi kyllä pistää!

Systeemimme on oikeasti niin huono ja hatara, että reippaasti yli kaksikymppinen työtä ja koulutusta vieroksuva ex-kannabisviljelijä voi elellä yhteiskunnan varoilla kaiket päivät Punavuoressa pleikkaa pelaten? Sanoo vielä, että ei voi hakea duunia kun on perfektionisti. No niin varmaan, saatana. Samaan aikaan toisaalla on puutteessa ja nälässä eläviä perheitä, jotka käyvät hakemassa ruokaa leipäjonosta. 
Ei vittu, sanon minä, ihan suoraan ja suomeksi.

Ja mikä parasta, tämän jutun siivittämänä oli sitten haastateltu joitain "sossutanttoja", joista yksi sanoi, että valitettavan totta tämä on ja paljon tällaista tapahtuu. Toinen taas sanoi, että ei voi tapahtua kun toimeentulotuki on se äärimmäinen keino, jota ihmiset käyttävät ja se on väliaikainen eli maksimissaan kolme kuukautta sitä voi käyttää. Wotwotwooot??? Kuka tässä puhuu paskaa vai eikö tuo toinen vaan tiedä, mikä oikeasti on kupletin juoni?
En oikeasti tiedä, pitäisikö itkeä vai nauraa. Onko siis systeemi todellakin näin mätä vaiko vain systeemin valvontakeinot löperöitä?

Niin tai näin, minä en halua nähdä verovarojen valuvan tällaisten tyyppien elättämiseen. Haluan, että sosiaalinen tuki ja auttamisverkko menee oikeasti sellaisille ihmisille, jotka sitä tarvitsevat. Aina näitä keplottelijoita ja yrittelijöitä on ollut ja on vastakin, mutta voisi kai systeemi sen verran ratsata omia toimiaan, että tällaiset rumat rönsyt ja mädät omenat karsittaisiin pois. 

Vituttaa, oikeasti, kaikkien niiden puolesta, jotka oikeasti tarvitsevat näitä sosiaalitukia. Ja ne jotka niitä oikeasti tarvitsevat, haluaisivat yleensä tulla toimeen jollain muulla tavoin. Toisinaan heiltä evätään koko tuikitarpeellinen tuki jollain hyvällä "syyllä". Perseestä koko touhu!10 kommenttia:

 1. Arrrgh, toivottavasti ei mene yöunet, sillä päälaki räjähtää täälläkin:

  " Enkä tykkää tehdä mitään vastuullista työtä, kun olen aika perfektionisti. Mua alkaa tosi helposti vituttamaan, jos teen jonkun virheen. " sanoo Tatu.

  No, mä sanon Tatulle, että mua alkaa tosi helposti vituttamaan kun luen tällaista paskaa. Sitten ihminen, joka oikeasti yrittää, tekee töitä ja maksaa verot, ei todellakaan "dokaa liikaa" ja "pelaa pleikkaa" kun siihen ei ole varaa.

  Miten mun inhimillisyys ja avarakatseisuus jotenkin katosi ihan tyystin?!?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minultakin katoaa aina empatia ja avarakatseisuus tällaisten tapausten äärellä.

   Tatua tekis mieli leipasta käkättimeen...

   Poista
 2. Luinpahan minäkin saman jutun ja kyllä pisti miettimään. Tuet on tarkoitettu niitä oikeasti tarvitseville ja tuollaiset alle kolmekymppiset voivat aivan hyvin opiskella itselleen ammatin. Oman elämänsä poju pilaa, sillä luulen, että jossain vaiheessa tulee suru puseroon.
  Sitten se, että hän on saanut tukea melkein vuoden ilman, että sossu on kyseenalaistanut asiaa, on törkeää. Sossuhan yleensä valvoo hyvin tarkkaan ja joka kuukausi pitää tehdä selvityksen sinne. Ja, jos vielä on kieltäytynyt hänelle tarjotusta työstä. Systeemi on läpimätä.

  Poju vaan opiskelemaan itselleen ammatti tai töihin niihin hanttihommiin mitä hänelle on tarjottu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietin ihan samaa, että kyllä se hymy hyytyy jossain kohdassa.
   Tuo sossun piittaamattomuus oli todella hämmentävää, sillä minäkin olen ymmärtänyt, että siellä pitää käydä pärstäänsä suhteellisen säännöllisesti näyttämässä. Ilmeisesti ei...

   Hanttihommiin vaan, sellaisiin mihin ei tarvitse koulutusta. Onhan hänellä jo kokemusta Siwan kassalla olosta, joten kai sekin jotain merkkaa...

   Poista
 3. No juu, siks sosialismi ei toimi eikä tuu koskaan toimimaan koska vedättäjiä löytyypi aina. Rahansaannin jos minkä pitäisi olla vastikkeellista. Sitä kun ruvetaan "ilmaiseksi" jakamaan niin jossain vaiheessa menee pieleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No totta. Ja tosiaan toimeentulotuen tarkoitus on auttaa akuutissa hädässä jaloilleen.
   Että voi esimerkiksi bussilla matkustaa työhaastatteluun...

   Poista
 4. Systeemi kaatuu omaan byrokraattiseen mahdottomuutensa ja nyt kun ollan tilanteessa missä oikea käsi ei tiedä mitä vasen tekee, on kaikki mahdollista ja sitä käytetään häpeämättä hyväksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No näinhän se on. Ja hyväksikäyttöä helpottaa kummasti se, että ei edes tarvitse käydä toimiston luukulla valehtelemassa päin virkailijan näköä vaan sen voi tehdä kirjeitse.
   Tässä keississä osottaisin vähän sossutätiäkin syyttävällä sormella. Siis sitä tätiä, joka ei ole jaksanut hoitaa duuniaan kunnolla.

   Poista
 5. Ei tämmöiset Tatut ole oikeasti tervepäisiä. Kuka Tatuakaan töihin ottaisi? Ärsyttäähän se, että itse raahaudut töihin puoli-invalidina jo neljättäkymmenettä vuotta ja toiset, fyysisesti terveet ja nuoret makoilee kotona. Mikä olisi se konsti, että nämä ajelehtijat saataisiin tekemään edes jotain hyödyllistä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No oikeassa olet tuossa työhönottamisessa. Vaikka olihan Tatu ollut töissä, ihan 9 kuukautta tai jotain... ;)

   En tiedä, mikä olisi konsti, mutta kyllä vastikkeettomasti rahaa saavat lorvijat pitäisi saada jotain tekemään. Jos ei muuta, niin vaikka roskia ja koirankakkaa keräämään puistoista ja katujen varsilta.

   Poista