perjantai 7. kesäkuuta 2013

Suvi suloinen

Vaikka olen vannoutunut kesäfani, on tässä(kin) vuodenajassa muutamia asioita, joista en pidä ja jotka tekevät kesästä nauttimisesta hieman tai jopa hieman enemmän epämukavaa.

Hyttyset
Voi vittu ihan suoraan ja suomeksi sanottuna! Mennyt talvi ja sateinen kevät taisivat olla hyttysten säilymisen kannalta suorastaan kulta-aikaa. Nyt niitä on niin saatanasti, että kun erehtyy koirien kanssa metsän siimeksessä lenkillä ollessa pysähtymään nanosekunniksi, niin sellainen armeija hyökkää inisten kimppuun ettei ole tosikaan!
Edellisiltana polttelin terassilla hyttyssavua ensimmäistä kertaa ikuisuuksiin. Se haisee kamalalle, mutta pakko oli jos aikoi terassilla iltaa istuskella.



Punkit
Yyööökkkk!!! Niin kauan kuin olen koiria omistanut, olen luonnollisesti joutunut punkkien kanssa tekemisiin kun täällä etelärannikon heinikoissa on tullut miltei koko elämä vietettyä. Nykyisessä asuinpaikassamme punkit voivat oikein hyvin ja jo varhain keväällä odottavat puun oksalla tilaisuutta hypätä pahaa-aavistamattoman koira kyytiin.
Tänäkin keväänä olin myöhässä koirien punkkipantojen kanssa ja jouduin Peräkammarin Pojasta nitistämään kaksi ötökkää silloin kun ajelin sen kesätukkaan. Ai että mä inhoan sitä hommaa! Onneksi ei ole itsestään vielä joutunut moisia poistamaan. Ja mitä kaikkia kivoja tauteja ne levittävätkään. Ihanaa...


Ampiaiset
Juu, ymmärrän ampiaisten arvon pölyttäjinä, mutta suosin kuitenkin enemmän kimalaisia ja mehiläisiä. 
Ampiaiset ovat muutamana kesänä sinnikkäästi yrittäneet tehdä pesiään sekä terassimme alle että yläkerrassa räystään alle. Minä en armoa tunne moisen kodinrakentamisen kohdalla vaan kylmästi tuhoan pesänalun ja pruuttaan vielä raidia perään.
Olen huomannut, että kun raidilla suihkuttaa sen kohdan, johon mokoma pistiäinen yritti pesäänsä tehdä, niin eipä yritä toista kertaa siihen enää.
Loppukesästä ampparit ovatkin sitten aivan kreisejä ja suorastaan pelottavia. Olen hieman allerginen ampiaisenpistoille, joten surraavan kammotuksen huomionosoitukset ympärilläni saavat minut jokseenkin hysteeriseksi.



Tuomikehrääjän toukat
Nämä pirulaiset eivät muuten haittaa elämääni kuin esteettisellä tavalla, sillä omassa pihassa tai ihan lähellä ei tuomea ole (metsän puolella on, mutta se ei näy ikkunastani). Aina jaksan ihmetellä kuinka nopeasti nämä ällömatoset saavat tuomen syötyä kaljuksi ja peitettyä sen inhottavalla harsollaan.
Ja miten ne tuomet selviävät hengissä tästä yhä uudestaan ja uudestaan? Ja kasvattaa uudet lehdet vielä samalle kesälle. Nytkin olen katsellut työmatkan varrella olevia lukuisia tuomia, jotka kaikki ovat tämän harmaan harson peitossa lehdettöminä ja pistäen silmään muuten niin vihreästä maisemasta. Karsean näköistä.

Liljakukot
Kestosuosikkini valituksen aiheista...  Mutta joudun niitä vastaan taistelemaan näköjään joka kesä. Torjuntaohjeeksi on annettu karikkeen vaihto ja sitähän tein viime syksynä kun modifioin kukkapenkkiä. Tässä taannoin löysin neljä tai viisi kukkoa, jotka nujersin. Nyt näyttäisi siltä, että olen voitolla, mutta en nuolaise ennenkuin tipahtaa.


Ja onhan näitä kaikenlaisia muitakin ällöttäviä ötököitä ja tuholaisia. Vaan onneksi kesän saldo kuitenkin jää plussan puolella. Luonto on kauneimmillaan ja lämpö hellii riutunutta ruumista, vaikkakin kotona on välillä tuskallisen kuuma. Onneksi siihenkin on keinoja olemassa ja meillä erinomaiseksi on osoittautunut kattovalaisin, jossa on tuuletin. Se on ihan ykkönen huonosti lämmitettyä saunaa muistuttavan makuuhuoneen viilennyksessä.
Kesän ehdottomasti parhaita juttuja on se, että elinpiiriään voi laajentaa pihalle ja parvekkeelle. Niin ja grillaaminen. Siippa on sellainen grillimaisteri, että!

Myös koirat tykkäävät kun voivat esteettä kulkea pihalle ja takaisin. VV on jo oppinut, että pihalla voi ottaa ihan relasti ja jopa uinahtaa tirsoille.
Ällöttävien ötökkäkuvien vastapainoksi laitan kuvan VV:stä ilta-auringossa jahtaamassa jotain ötökkää. Se on kova likka metsästämään hämähäkkejä ja suorastaan väijyy niitä terassilla.

 

Mukavaa perjantaita ja alkavaa viikonloppua!

14 kommenttia:

  1. Siinähän sitä oli kaikki ällötykset alekkain ;-) En tykkää yhtään, ja meillä täällä maalla kun vielä mäkäräiset piinaavat, niin a vot!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varsinkin toi viimeinen kuva. ;)
      Joo, mäkäräiset, jihuu... Meillä on täällä myös ruskosuohämähäkkejä, niitä ainoita myrkyllisiä Suomessa. Yhden tapoin muutama vuosi sitten tuulikaapissa kengän korolla...

      Poista
  2. Yhteiset on inhon aiheet :D

    Hevosenomistajana lisään listaan kokoelman paarmoja ja muita pieniä mutta perin v-ttumaisia purevia lentäviä hirviöitä. Ja hirvikärpäset!!!!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eih, mä unohdin paarmat ja hirvikärpäset kokonaan! Paarmat erityisesti kun ne ei jätä rauhaan millään.
      Sienimetsässä väijyvät sitten ne hirvikärpäspirulaiset. Kyllä on mukavaa kun on rikas hyönteislajisto Suomessa. ;)

      Poista
  3. Meilläkin samat otukset kiusaa kesällä .. myös yritän selviä ilman puukkejä ja pistoja ... kauhea että niitä hytykoita onkin oikein paljon ..ilon pilajat .. Muuten olis kiva kesä .. meillä oli tänään kauheä salama ja ukkonen ... kukatkin kärsivät parvekkeellä Mutta kaunista viikonloppua ...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ajattelin ihan oikeasti kokeilla sellaista sähköistä hyttystappajaa kun nuo savut haisevat niin pahalle. Kerron sitten toimiiko. Se voisi toimia parvekkeellakin.

      Meillä ukkonen jyrähti kerran ja vettä satoi rankasti vähän aikaa. Vain 3 mm tuli, että ei kovin paljoa.

      Hyvää viikonloppua sinullekin! :)

      Poista
  4. Just, inhotuksia kaikki muut paitsi ampparit ja tuo alimmainen "ötökkä". Liljakukot sain häviämään vain nyppimällä ahkerasti. Ny niitä ei ole muutamaan vuoteen näkynyt. Tosin mulla ei ole kariketta kukkapenkissä.
    Jään odottamaan raporttia hyttystappajasta. Siitä olen kuullut kahdenlaista mielipidettä: auttaa ja ei auta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai sua ei ällötä ampparit, aika jännä... :)
      Joo, liljakukkoja minäkin olen nyppinyt ahkerasti ja ovat ne vähentyneet. Mutta kyllä niitä pirulaisia vielä löytyy. Inhoja ovat kuitenkin.

      Hyttystappajasta raporttia myöhemmin. Ostin sellaisen kannettavan mallin, mutta koekäyttöä on tehty vasta yhden kerran lyhyen aikaa.

      Poista
  5. Mun parvekkeelta aukeaa sellainen kostea lepikkö joten en voi pitää kesäisin parvekkeen ovea auki ja yrittää näin jäähdyttää tulikuumaa kämppääni, koska hyönteisinvaasio olisi välitön. Sitten kun kokeilisi nukkua tulikuumassa ja hyttysten ininän täyttämässä kämpässä, niin ei mitään tulisi siitä. Lepakoita näkyy illalla aika paljon pyörivän siinä kämpän edessä, toivottavasti se syöpi niitä olioita veks, vaikka kyllä mua lepakotkin puistattavat.

    Hyttysissä kaikkein ärsyttävintä on se ininä makuuhuoneessa kun yrittää nukkua, ja sit kun nousee tappamaan sitä ja laittaa valot päälle, niin tadaa! - katoamistemppu on valmis.

    Ampiaiset ovat tehneet paluun muutaman vuoden tauon jälkeen.

    Hämähäkit mä imuroin jos ovat sisällä, niin niistä pääsee siististi eroon. Mulla kun ei ole sitä koiraa.

    Noita tuomikehrääjiä näin eilisellä kävelylenkillä, olivat tuhonneet monta puuta. Mitenhän nopeasti tollainen tuhoaminen tapahtuu, ja mikseivät ne syö muita puita?

    Armeijassa kun saaristossa oltiin, niin pitkälle syksyyn noita punkkeja ja hirvikärpäsiä piisasi. Ne olivat kyllä itse saatanasta. Miksei kaikki hyönteiset voi olla yhtä sympaattisia kuin esim. leppäkertut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sun pitää hommata joku ötökkä-verho partsin oveen ja verkot tuuletusikkunoihin. Tai sit joku zap-killeri sisätiloihin.
      Lepakot on jotenkin jänniä mun mielestä. Toisaalta vähän pelottavia, mutta samalla kiehtovia. Ja eivätköhän ne hoitele yhdessä pääskysten kanssa edes vähän sitä itikkaongelmaa.

      Ne tuomikehrääjän toukat syövät & "harsottavat" yhden puun ihan muutamassa päivässä. Niitä on siis ihan älyttömiä määriä per puu. En tiedä syövätkö linnut niitä toukkia vai ovatko liian pahanmakuisia.
      Oikeastaan se on hyvä, että eivät syö muita puita. Olisi aika karmaisevan näköisiä metsiä meillä muuten. Ne ovat varmaan samantyyppisiä kuin silkkiperhosen toukat eli niille kelpaa vain juuri tietynlainen lehtikuitu. En osaa sanoa, huonosti tuntuu löytyvän tietoa niistä.

      Leppäkertut onkin kivoja! Ja pitävät kirvat kurissa. :)

      Poista
  6. Vehnänalkioöljy. Siinä on Jumalan vastaus Saatanan lähettämiin itikoihin, jos asia näin raamatullisesti ilmaistaan. Oikeesti, olen käyttänyt kolme vuotta vehnänalkioöljyä kun yks luontaistuotteisiin hurahtanut nainen sitä ehdotti. Toimii ja on parempaa kuin myrkyt, sillä "öljymäisyytensä" takia se ei haihdu iholta hikoillessa muttei myöskään ole tahmea käyttää. Haju ok, lievä viljan tuoksu eikä todellakaan ole hinnan kiroissa sillä mulla on apteekista haettu (oisko desin) pullo käytössä toista kesää. Jos haluaa extreme-suojauksen, niin öljyn päälle normimyrkyt jotka pysyvät kuin tauti (risukoissa hyvä konsti).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai jaa? Ja toimii oikeasti? Hienoa, pistetään korvan taakse metsäretkiä varten.
      Terassilla istuessa ei viitsi sivellä itseään millään mönjillä, joten joku muu tappokeino on oltava ja onhan niitä.

      Raporteeraan siirrettävästä hyttyskarkottimesta kunhan ehdin vähän käytellä sitä enemmän.

      Poista
    2. Tässä asiassa voin liputtaa Pepponen kommenttia. Mullakin on vehnänalkioöljyä ja käyttökelpoisuuden lisäksi se tuoksuu ihan kivalta. Kannattaa kokeilla. Lisäksi thaikuista ostettiin jotain luomusitruunasuihketta, mutta sitä en ole vielä kotimaan ötököihin testannut. Ja sittenhän on vielä sellainen konsti kuin itsesuggestio. Tai joku sellainen.

      Kokeilin sitä muutama kesä sitten vatukossa, kun inniäisiä oli ihan helvetillinen määrä. Päätin, että "tehän ette mua kiusaa, en välitä teistä pätkääkään" eivätkä sitten kiusanneetkaan. Tarvitaan vain luonteenlujuutta (o/) ja ehkä vähän noituuttakin (o/). ;)

      Poista
    3. Oolrait, pitää tosiaan kokeilla.

      Joo, itsesuggestio toimii ja jos siihen lisätään vielä agressio, niin vielä paremmin.
      Mutta mukavuudenhaluisena käytän kaikkia kemianteollisuuden tuotannon minulle suomia apukeinoja hyväkseni. ;)

      Poista