perjantai 30. huhtikuuta 2021

Valoa tunnelin päässä(kö)

Täytyy sanoa, että karttuvista ikävuosista on joskus hyötyäkin. 

Yhteiskunta huolehtii meistä vaihdevuosia lähestyvistä tai niissä vellovista naisista kutsumalla kahden vuoden välein rintasyöpäseulontaan eli mammografiaan. Itsekin kävin taas reilu viikko sitten ja vaikka itse toimenpide on äärimmäisen epämiellyttävä lähinnä kivuliaisuutensa vuoksi, kiitän lämpimästi julkista terveydenhuoltoa. Väitän, että eipä ehkä tulisi omatoimisesti varattua aikaa ja lähdettyä, mutta kun kutsu kopsahtaa postiluukkuun valmiin aikaehdotuksen kanssa, on helppo tarttua toimeen. Vastaus luvataan kuukauden sisällä ja se tuli (taas) jo viikossa. Ei syöpään viittavaa, hieno juttu! Parin vuoden päästä sitten taas.

Toinen iän tuoma "etu" on se, että kotikaupunkini korona-rokotusten edetessä vauhdilla, kävin minäkin jo piikillä. 

Viikko sitten avautui ajanvaraus omalle ikäryhmälleni ja eilen oli aika naapurilähiössä lukion jumppasalissa. Homma toimi kuin kello. Olin tavoilleni uskollisena hyvissä ajoin ennen omaa rokotusaikaani paikalla (Siipan kanssa yhdessä mentiin) kun eihän sitä koskaan tiedä jos matkalla jotain sattuu, on ruuhkaa, ja ja ja... (Olen siis aina etuajassa ja myöhästyminen on minulle suoranainen kauhistus)

Päätimme kuitenkin mennä etuaikaisesti sisään kun paikalla ei näkynyt mitään jonoja ulos asti. Eräs tuttava kun kertoi kokemuksensa toiselta rokotuspaikalta alkuviikolta, että väkeä oli ollut kuin paremmillakin toripäivillä ja tunnelma melkoista hulinaa.

Siispä ovesta sisään jossa vastaanotti käsidesiautomaatti ja seuraavan oven sisäpuolella olikin SPR:n vapaaehtoistoimija (kiitos heille työpanoksestaan!), joka käski istumaan odotustilaan, jossa tuolit oli sijoiteltu varsin mukavin turvavälein. Ohjeena kengät pois (koska jumppasalin parkettilattia) ja takki valmiiksi pois, rokottajat kutsuvat järjestyksessä.

Hyvä että ehti persauksen iskeä penkkiin ja ottaa kengät ja takin pois kun jo rokottaja huutelikin sieltä pisteeltään. Pyytelin anteeksi, että olen vähän etuajassa, mutta ei kuulemma haitannut. Hoitaja tarkisti ajokortista viivakoodin lukemalla henkilötiedot, kyseli onko tiettyjä allergioita ja että on ensimmäinen rokote kyseessä. Jutusteltiin siinä kuinka hyvin kaupungissamme ovat rokotukset edenneet ja että siitä kiitos kuuluu aktiivisille kuntalaisille jotka ovat rokotuksissa ajallaan käyneet jolloin aikoja ei tarvitse "jäädyttää" odottamaan tiettyjä ryhmiä. Piikki ei tuntunut juuri miltään ja koska olin jo varannut tehosteajankin netistä omatoimisesti, sain käteeni paperin missä kerrottiin saamani rokote ja mahdollisesti aiheutuvat oireet. Hoitaja kehotti minua siirtymään salin toiselle puolelle istumaan 15 minuutiksi ennenkuin saa poistua. Tämähän on normaali varotoimi mm. influenssarokotuksessa, siinä muistaakseni pitää istuskella 10 minuuttia näkösällä siltä varalta, että rokotuksesta tulisikin joku anafylaktinen kohtaus.
Siinä sitten istuskelimme kännykkää näpylöiden ja äkkiähän se vartti meni, käsi tuntui jo hieman kipeältä. Poistuminen tapahtui eri ovesta kuin sisääntulo joten hyvin oli hoidettu se, että ihmiset eivät tarpeettomasti kohtaa.

Koskapa minuun tökättiin Pfizerin rokote, ei ekasta rokotteesta ollut odotettavissakaan muita oireita kuin paikallisesti käden kipeytyminen. Ne pahemmat oireet tulevat, jos tulevat, sitten tehosteen myötä, joka on varattuna heinäkuulle. Käsi on näin vuorokautta myöhemmin edelleen hieman kipeä kun kättä liikuttelee, mutta esimerkiksi nukkumistani se ei haitannut.

Kyllä rokotuskäynti ainakin omaa mieltäni huojensi, vaikka varotoimien noudattaminen jatkuu edelleen. Ja hyvillä mielin odotan tehosterokotustakin. Se sattuu itselleni sikäli hyvin, että kesälomani alkaa vasta muutama viikko rokotuksen jälkeen. Nyky-ymmärrykseni mukaan minulla pitäisi olla siis varsin hyvä rokotesuoja kesälomallani. Uskaltaisinko toivoa, että kesäloman lopun lomamatkakin saattaisi toteutua...? Ehkä ei vielä kannata haaveilla niin ei tule suuria pettymyksiä.

Hauskaa (etä)vappua kaikille!

 


1 kommentti:

  1. Valmiista aikaehdotuksesta voi kyllä olla hyötyä. Itse sain jokunen aika sitten kutsun papaan, mutta en ole vielä(kään) saanut aikaiseksi varata aikaa. Jos aikaa olisi ehdotettu (ja se olisi ollut minulle mieluinen), olisin varmasti mennyt. Itse en ole muuten koskaan ollut mammografiassa.

    Kiva lukea, miten missäkin nämä rokotussysteemit on järjestetty! Ja vaikka on piikkiä saatu, niin loppukiri pitää vielä jaksaa. Täällä (Englannissa, Skotlannista en ole varma) on tällä hetkellä tavoite, että 21.6. on kaikki rajoitukset poistettu eli hyvinkin voisi onnistua sinun reissu!

    VastaaPoista