maanantai 16. huhtikuuta 2012

Turhakkeesta hyödykkeeksi

Myönnän, että en ole nyt tämän juttuni kanssa ihan ajan hermolla, mutta koska tämä asia juolahti taas mieleeni aamulla pöntöllä istuessani, niin päätin kirjoittaa siitä nyt. ;)

Viime vuonna vuoden turhakkeeksi (ainakin yhdeksi sellaiseksi) valittiin se vessapaperihylsy, jonka voi näppärästi heittää pönttöön ja huuhdella.
Moinen jumalaton keksintö nosti ison haloon jätevedenpuhdistajien parissa ja tästä intoutuneena iltapäivälehdet pursuivat juttuja kaikesta siitä, mitä EI saa heittää pönttöön ja siitä, mitä kaikkea sinne pönttöön heitetään.

Ne, jotka minut tuntevat, tietävät, että ei kannata yllyttää hullua. Haloon noustua menin ja ostin välittömästi "koe-erän" tuollaisella hylsyllä varustettua vessapaperia.
Ensimmäisen rullan loputtua littasin hylsyn ja nakkasin pönttöön. Ja jäin viereen kyttäämään, että tukkeutuuko se pönttö heti vai hetken päästä. Sinnehän se rulla "suli" samaan tapaan kuin vessapaperi. Vedin vessan ja nou probleemos. Samaan tapaan pönttö nielaisi sen kuin "normijätökset" vessapapereineen.

Tunnustan olevani niitä huonoja ihmisiä, jotka saattavat kipata sopan tai kastikkeen jämät vessanpönttöön, vaikka niin kai ei saisi tehdä. Ohjeistushan on, että mitään sinne kuulumatonta ei saa kipata... Toisaalta jos oksentaisin sen sopan tai kastikkeen ennen kuin se ehtii sulaa vatsassani, olisiko se silloin hyväksyttävää pöntön täytettä? Koostumus näyttäisi likipitäen samalta, tulipa se kattilasta tai "norjaa puhumalla". Mistä ne sen siellä puhdistuslaitoksella muka tietävät?

Joka tapauksessa tuon koeostoksen jälkeen ei meidän huusholliimme ole ostettu enää mitään muuta vessapaperia kuin tuota, jonka hylsyn saa huuhtoa viermäristön uumeniin. Ja syynä on se, että nyt se Siippakin muistaa hävittää sen tyhjän hylsyn sekä laittaa uuden rullan telineeseen. Aiemmin telineessä oli tyhjä rulla tai jos olikin muistanut  laittaa täyden rullan tilalle, niin se tyhjä hylsy ajelehti siellä jossain vessassa eikä päätynyt pahvinkeräykseen ennen kuin minä sen sinne toimitin tai sitten joku koirista ehti noukkia sen vessasta ja silppusi pieneksi olkkarin matolle.

Eli turhakkeeksi julistaminen oli ainakin meidän taloutemme kannaltamme täysin väärä tuomio. Meille se on ihan todellinen hyödyke, sillä tämän eukon ei tarvitse enää "vetää vessapaperipulttia" tai koittaa akrobatiataitojensa rajoja yrittäessään pöntöllä istuen kurotella allaskaapista uutta rullaa. Ei ihan helppo homma, uskokaa pois. ;)

2 kommenttia:

 1. Tunnustaudun sopanjämien pönttöön heittäjäksi. Joskus on luiskahtanut makaroonitkin. Sen verran pidän rajaa, etten mitään pökälettä isompaa ole yrittanyt tunkea. Taitaa olla enempikin ongelmajätteet, kuten kemikaalit, lääkkeet, mäntysuopa jne jotka luontoa kuormittaa. Tukokset on vaan likaista hommaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, olen itse yrittänyt pitäytyä samassa eli pökäleitä pienempää sapuskaa voi pönttöön heittää. Ja niin pönttö ei pitäisi kenenkään olla, että lääkkeitä tms. tökkää menemään vessasta alas.

   Taas huomasin, että pitäisi oikolukea vähän paremmin omia tekstejään, vaikka tiedä sitten olisiko siitäkään mitään hyötyä. Viimeisestä kappaleesta puuttuu kokonainen sana... Täytynee korjata.

   Poista