tiistai 3. huhtikuuta 2012

Munaton pääsiäinen

Ainakin kananmunaton sellainen taitaa olla luvassa. Muusta munasta en virka mittään. 


Kaikkihan tietävät, että häkkikanaloille asetettuja vaatimuksia muuttava laki astui voimaan ja sen myötä iso osa munantuottajista lopetti toimintansa. Eli niin sanotusti heitettiin hyvästit halpismunille. 
Sen myötä iski sitten munapula kun yhtäkkiä ne kalliimmatkin munat tuntuvat kelpaavan kaikille. Ne, joita aikaisemmin riitti hyllyn täydeltä kun tuntui, että eihän niitä osteta kuin meidän huusholliin, niin ja sen yhden minkkiturkkisen rouvan, joka sattui aina samana päivänä sinne munahyllylle heilumaan.

Tänään sorvin äärestä poistuessani poikkeisin matkan varrella olevaan isoon hypermarkettiin toiveena löytää itselleni joku paita ja niitä kananmunia. Paita löytyi, munaa ei. Siis hyllyssä ei ollut edes niitä viiriäisenmunia, joita vielä viime viikon loppupuolella oli joku hassu kenno tarjolla. Kananmunahyllyyn oli täytteeksi tungettu jotain terveysjuomaa!
Kassatyttö kyllä väitti, että aiemmin päivällä munia oli ollut ja että kyllä niitä joka päivä jonkun verran tulee. Itsekseni pohdin, että eipä minulla ole mahdollisuutta notkua siellä kaiken päivää kyttäämässä munahaukkana koska munahyllyntäyttäjä hyökkää hyllyä täyttämään.

Kävin sitten kuitenkin samalla reissulla pitkäripaisessa turvaamassa edes punkkutasapainoa pääsiäiselle. 
Munia ei varmaan tulla saamaan ellei ihme tapahdu ja pienestä lähikaupasta satu löytymään jotain ylihinnoiteltua tavaraa.

Normaali viikonloppuaamiaisemme tulee siis mitä ilmeisemmin kokemaan renesanssin, joten kertahan se on ensimmäinenkin kun pääsiäisenä ei syödä kananmunia.

 

4 kommenttia:

 1. Piti ihan mennä tonkimaan tuo munauutinen netistä ja löytyihän se. Uusi lakihan on tullut voimaan jo vuodenvaihteessa ja sitä on suunniteltu melkoisen kauan, joten periaatteessa aikaa on munantuottajilla kyllä ollut siihen varutua.

  Mutta enpä nyt muuten ota kantaa koko juttuun, koska en siitä sen tarkemmin tiedä. Eli oliko tuo uudistus nyt oikeasti jotenkin merkittävä kanojen kannalta jne vai oliko jälleen kerran kyseessä kosmeettinen (muka)hyvä teko.

  Itse en munia syö, siis kanan sellaisia. Tänä vuonna voisin kyllä suklaista munaa hommata, jos jaksan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan samaa mieltä olen kanssasi, että aikaa olisi ollut reagoida. Itse asiassahan tieto lakimuutoksesta on tullut jo ajat sitten joskus viime vuonna. Muistelen, että siitä syntyi jonkun sortin poru.
   Ilmeisesti olisivat joutuneet tekemään isoja investointeja, joten laskivat, että parempi panna pillit pussiin.
   Enkä minäkään siitä tiedä, oliko muutos merkittävä kanojen kannalta vai ei. Itse olen ostanut kalliimpia luomumunia jo niin kauan, että minua ei tuo häkkikanalakielto hetkauta suuntaan tai toiseen. Tai siis nyt hetkauttaa kun ei ole minkäänlaisia munia saatavilla. :)

   Minä taas en pahmmemmin suklaata syö, mutta pääsiäiseksi pitänee metsästää joku sellainen muna sitten korvikkeeksi.

   Poista
 2. Munapulaa ja halipulaa, mutta pahin kaikista on manipula.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No se on kyllä totta. Jos ei oo mania, ei voi ostaa niitä munia eikä sitä halia (jotkuthan sellaistakin palvelua ostavat).
   Se on tullut joskus koettua sekin. Kädestä suuhun eläminen ei ole nautinto. Ja ne jotka eivät ole moisesta "saaneet nauttia", saavat pitää turpansa kiinni.

   Poista