torstai 12. huhtikuuta 2012

Kevään merkkejä

Juu, silläkin uhalla, että taas hyökkää joku lumimyräkkä ja takatalvi, aion nyt puhella kevätpuheita.

Tämä juontaa juurensa siitä, että eilen käyskentelin Peräkammarin Pojan kanssa takapihalla "tiluksiamme" tarkastellen (todelliset tilukset onkin, juu :D ).
Keskellä pihaa on vielä melkomoinen lumikasa, jota ehkä pitää avittaa vähän lapiolla kun tuntui olevan niin julmetun kovaa hankea, että ei se siitä ihan heti sula. Lisäksi rakkaassa kukkapenkissäni on keskellä vielä puoli metriä lunta. Reunat ovat jo vapautuneet hangen ikeestä ja siinä oli syy, miksi lähdin pihalle käyskentelemään. Kuten aiemmin kirjoitin Viherpeukalo-tekstissäni, olin vähän huolissani helmililjoistani. 

Vaan huoli näytti olevan turhaa, ainakin tässä vaiheessa katsottuna. Penkistä pukkaa kovaa vauhtia krookusta ja helmililjaa, joten älysivät ilmeisesti ryhtyä talvehtimaan vaikka uutta kasvua alkoivatkin tehdä syksyllä.
Lisäksi Jättisinilaukkakin näyttää jo heräilevän eloon. Tässä tulee nyt kuuk vuoden puutarhavinkki poropeukalolta: Jos puutarhassanne jyllää ja rulettaa myyrä tai pari, niin istuttakaa Jättisinilaukkaa (tai muuta laukkaa) sopivasti "suojaamaan" muita istutuksia. Se on kuulemma niin pahanhajuinen juuristaan, että karkottaa myyrät. Muuten se ei kyllä haise miltään, kukkii pitkään ja on ihan kaunis katsella. Lupaan, että en vaivaa teitä enempää näillä vinkeillä. ;)

Viikonlopuksi on luvattu suhteellisen kelpoa keliä ja pohdimme, että josko pitäisimme grillikauden avajaiset. Eli grilli kuntoon, eväät grilliin ja ruokailu sisällä. Juomat voi pitää kätevästi kylmänä siinä jäljellä olevassa lumikasassa. :D
Samalla voisi viedä lyhdyt ja muut talviset tavarat varastoon sekä vapauttaa pihakatajan valotaakastaan. Ei, valot eivät ole palaneet loppiaisen jälkeen, mutta laiskana en ole viitsinyt rämpiä puun luo purkamaan viritystä.

Että eiköhän julisteta kaikki yhdessä se kevät nyt vihdoin virallisesti saapuneeksi? 
Jos vaikka vaihtaidattaisi kesärenkaatkin autoon alle. Koirankuljetushoppa voi vielä hetken odottaa ja seistä nastoillaan.


Ja nyt menen komeroon odottelemaan sitä takatalvea tämän yltiöpositiivisen postaukseni päätteeksi. Kiitos ja anteeksi. ;)


Oman pihan Sinilaukkoja kännykameralla kuvattuna.  JälkiJuttu:
Sama pää kesät talvet... Etsiskelin kuvahaulla sopivaa kuvaa tuosta jättisinilaukasta enkä oikein löytänyt mieleistäni tai sellaista, joka ei olisi jonkun blogista vohkittu. Aikani pähkäiltyäni ja tuskailtuani koin suuren ahaa-elämyksen! Ihan omassa puhelimessa on omalla puhelimen kameralla otettuja kuvia oman kukkapenkin asukkaista. Vittu, mikä pahvipää mä olen, ihan oikeasti... :D

8 kommenttia:

 1. Ei voi olla totta !! Mä just kävelin kotiin bussipysäkiltä ja totesin mielessäni sään olevan kovin keväisen. Ajattelin mainita siitä postauksessa, mut sit tuli mieleen, että "en mä kyl uskalla, kun viimeksi -S-:n hehkutellessa kevättä tuli karsee takatalvi... toivottavasti se ite (sinä siis) ei vaan mee sanomaan mitään nyt..." Siis vannon !! :D :D

  Meillä oli Vanhassa Kodissa tollanen jättilaukka, mutta muovinen koristeena. Nätti on. Ton mä voisin juuri ja juuri hyväksyä meidän Pihalle, kun kaikki muut kukkivat 'rikkaruohot' kielsin TM:ltä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä kuule pitkään ja hartaasti mietin, että uskaltaisko kun Nollis kuitenkin suuttuu... Mutta sitten ajattelin, että what the hell! Otetaan riski ja syytkin sitten niskoille. Joskus pitää elää vaarallisesti. ;D

   Mä tykkään tosta laukasta kun se hoitaa itse itsensä. Joka kevät pukkaa penkistä yhtä komeana ja vähän kun vettä muistaa roiskasta, niin sillä hyvä. Sopii tämmöselle peukalo pärssiissä -tyypillekin.

   Poista
 2. Siis onks toi sukua ruohosipulille? Tavallinen kynsilaukka ei tepsi myyriin. Ainakaan meillä. Mansikkamaa järsitty ja silputtu palasiksi toissa vuonna vai milloin se karsea myyrävuosi oli. Ainoa tepsivä konsti myyriin on kissa. Ps. lisää puutarhavinkkejä, kiitos! Pss. joko tulit sieltä komerosta? ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis tämä on pallolaukkojen sukua. Kun se kasvaa, niin se muistuttaa lähinnä purjoa lehdiltään ennen kuin tekee sen kukkavarren. :)
   Yritän etsiä jostain sen istutus- ja hoito-ohjeen, siinä taidettiin kertoa jotain kasvisuvustakin. Mutta joka tapauksessa nämä ovat vanhoja perinnekasveja, joita on jo aikoinaan käytetty myyrien tuhojen estämiseen.

   Ai lisää vinkkejä... En tiedä irtoaako niitä kun se viherpeukalo on siellä, minne päivä ei paista. ;) Mutta katsotaan.

   Ja juu, uskaltauduin komerosta tuossa iltahämärissä kun vielä ei näy takatalvea. Menen takaisin jos tuuri kääntyy kun lupasin ottaa syyt niskoilleni. :D

   Poista
 3. Meillä ja nykyää myös koko naapuruston, myyräongelman hoitaa kissat. Kaks viimistä vuotta ja 300m säteellä meistä myyräkekoja 0.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kissa on kyllä tehokas karkotin.
   Meillä (asumme siis taajamassa) kuljeskelee pari kissaa irrallaan ja ainoa asia missä ne katit ovat tehokkaita, on lasten hiekkalaatikkoon kuseskelu ja paskantaminen. Että semmosia kissanomistajia meidän suunnalla...

   Meidän kiinteistömme tontti on aikamoista savimaata, joten sinne eivät myyrät ole pesiytyneet, ainakaan vielä, mutta lähimaastosta niitä löytyy kyllä runsain mitoin. Syövätköhän jotkut petolinnut myyriä? Että minkä elukan pesiytymistä lähimetsään pitäisi toivoa?

   Poista
 4. No nyt alkoi taas ottaa päähän, ettei ole pihaa! Saat jotenkin kuulostamaan niin eksoottiselta tuon pihanhoidon, että tuli itellekin mielihalu. :D Vaan enpä viitsi ryhtyä viljelemään tuota meidän talon yhteispihaa, sillä muutoin sitä joutuisi juttelemaan ehkä liiaksi naapureiden kanssa. Ei tosin ole kuin kaksi naapuria, mutta siinäkin on kaksi liikaa :D

  No niin, jään odottelemaan sitä takatalvea! ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eksoottiselta!!! :D :D :D :D

   Se mikä on eksoottista meikäläisen puutarhanhoidossa, on se, että siellä joku pysyy hengissä! :D
   Justiinsa eilen näin mainoksen jostain kirjasta, jossa esitellään 600 (tai jotain sinnepäin) puutarhakasvia, jotka eivät vaadi mitään erityistä hoitoa vaan menestyvät itsekseen. Huomasin ilokseni, että olen osannut vahingossa hommata juuri tällaisia kukkia penkkiin (kuten erilaiset päivänliljat).

   Naapurit ovat pahasta, mutta onneksi meillä on korkeat aidat välissä.
   Mistä tulikin mieleeni, että meillä on yksi uusi naapuri, joka ottaa sen verran pattiin tällä erää, että pitänee kirjoittaa siitä joku postaus...

   Poista