keskiviikko 18. huhtikuuta 2012

Hahmo

Onko kukaan muu pannut merkille, että suomenkielen uusin muotisana on hahmo? Siis oikeasti. Jokaisessa mahdollisessa teeveeohjelmassa joku käyttää sanaa hahmo.
"Sä olet hyvä hahmo." "Sä olet mielenkiintoinen hahmo."
Sehän tiedetään, että kun joku sopivassa kohdassa lanseeraa jonkun "mielenkiintoisen" ja "hyvän" sanan, niin kohtahan sitä käyttävät kaikki kaikissa mahdollisissa medioissa.

Minulle hahmo-sana ei ensisijaisesti ole positiivinen. Olettaisin, että näissä töllöohjelmissa sanaa käyttävät tarkoittavan sen positiiviseksi sanaksi. Tai yrittävät korvata persoona-sanaa kenties?
Minulle tulee ensimmäiseksi mieleen, että hahmo on jotain kuvitteellista. Jotain, mikä ei ole henkilöä itseään vaan näytelty rooli. Tai sarjakuvahahmo. "Näyttelijä X Y esitti sarjakuvahahmo Batmania." Kukaan ei voi oikeasti olla Batman, koska batman on hahmo, joka on mielikuvituksen tuote. Tai sitten vaihtoehtoisesti joku "ottaa jonkun hahmon". Eikös sekin ole esittämistä?

Ymmärsiköhän tästä sekavasta selityksestä nyt yhtään mitään. :D
Joka tapauksessa, minä en pidä hahmo-sanan viljelystä joka käänteessä. Itse pitäydyn kyllä henkilössä tai persoonassa. Niin ja roolikin on minun suuhuni paremmin sopiva kuin hahmo. Ehkä minun pitäisi höllätä pipoa ja antaa mennä toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos, vaan en pysty. 
En edes aio aloittaa "ketä"-sanan käytöstä nykykielessä... Sen vaan sanon, että mikään ei ole, kuten ennen. :D

JälkiJuttu:
Meinasinpa ilahduttaa teitä kuvalla kukkapenkissä komeilevista krookuksistani, mutta nepä olivatkin jo ehtineet nukkumaan tältä päivältä. Katsotaan jos huomenna muistaisin heti kun tulen töistä.
Tässä korvaukseksi kuva viimeisimmästä orkideahankinnastani (koskahan sekin sitten kuukahtaa).

 

5 kommenttia:

 1. Ihan samaa mieltä olen hahmoista: hahmoista tulee nimenomaan mieleen jokin roolisuoritus. Olet joo hyvä hahmo, mutta millainen olet oikeasti!

  Miksei tosiaan voisi vain sanoa "persoona", tai jos se tuntuu kliseiseltä, niin vaikkana "henkilö". Ihminen? Mutta hahmo, joopa joo. :D

  Minäkään en puutu tuohon ketä-sanaan... ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No nimenomaan! Ärsyttävää, oikeasti...

   Ketä-sanan lisäksi en myöskään voi avata sanaista arkkuani kadonneista possessiivisuffikseista. Luultavasti en saisi vaiennettua itseäni jos kerran aloittaisin. ;)

   Poista
 2. Tervetuloa kerhoon. Pitäskö jo perustaa oikeen kerho? Mä en enää kestä sanaa 'tavallaan'. Ennen sen paikalla oli 'niinku'. Nyt kaikki on 'tavallaan' niin ja näin. Huoh!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joooooo, klubi pystyyn heti! :)
   Olinkin jo hetkeksi unohanut tuon tavallaan-hokeman. Tosin kyllä se niinku on myös edelleen laajassa käytössä. Täytyyhän meilläkin olla vastineemme jenkkimaailman you know -hokemalle. ;-P

   Poista
  2. aijooniin, sehän se olikin. No, kaiken se kestää, koettaa ainakin.

   Poista