tiistai 17. huhtikuuta 2012

Sukupolvien välinen kuilu

Nyt se on tapahtunut. Olen itse todistanut olemassa olevan sukupolvien välisen kuilun!

Meikäläisen aloittaessa kokopäiväisen työelämän (kouluaikaista iltasiivousta ei lasketa) ei ollut mitään sähköpostisysteemejä. Tietokoneet olivat keskusyksikköön yhteydessä olevia tyhmiä päätteitä tai "mikrotietokoneita", joilta pystyi tulostamaan matriisikirjoittimelle (ja se ken ei tiedä mikä on matriisikirjoitin, niin KVG ;) ). Kirjoitushommat tehtiin kirjoituskoneella, tosin jo sähkösellaisella.
Olipa yhdessä työpaikassani sellainen hieno kirjoituskoneen ja mikrotietokoneen hybridi, jossa oli pienen telkkarin kokoinen näyttöruutu (musta pohja, vihreä teksti), jonka avulla tekstin pystyi muokkaamaan ja tulostus hoitui sitten yhdellä kertaa kirjoituskoneosan telalla olevalle paperille. Melusaaste oli myös melkoinen tuossa keksinnössä. ;)


Niin vanha en sentään ole, että telex olisi kovinkaan tuttu laite. Mutta telefax on ollut ihan arkipäivää ja kätevä työväline erityisesti sen jälkeen kun siirryttiin lämpöpaperilaitteista ihan normaalia paperia käyttäviin fakseihin.
Nykyisessä työpaikassani (kuten varmaan muuallakin) suurin osa viesteistä ulkomaailman kanssa hoidetaan sähköpostilla. Mutta on tilanteita, jolloin on vielä käytettävä telefaksia ihan jo sen takia, että se toimii varajärjestelmänä mikäli tilanne niin vaatii.

Yllätin yhden nuoremman työtoverin (reilu noin 10 vuotta minua nuorempi) telefax-laitteen luota hieman hämmentyneen näköisenä. Tiedustelin, että onko jotain ongelmia. Toveri vastasi, että pitäisi lähettää faksi, mutta hän ei ole ihan varma miten se tapahtuu, sillä on täällä töissä ollessaan lähettänyt yhden faksin ja ennen tänne tuloaan ei yhtään. Siinä sitten löysin itseni esittelemässä faxin hienouksia sekä sitä, miten sillä lähetetään viesti puhelinlankoja pitkin ulkomaille. Olen siis vanha, se kai tästä on pääteltävä... *huoh* 

Tältä se telefax-laite suurin piirtein näyttää ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti