keskiviikko 4. joulukuuta 2013

Raha

"Raha ei tee onnelliseksi, mutta se rauhoittaa."
"Raha tulee rahan luo."
"Raha on ikuista, vain taskut vaihtuvat."
"Raha ei koskaan tule vanhanaikaiseksi."
"Rahalla ei voi ostaa onnea. Mutta sillä voi vuokrata sitä yllin kyllin."
"Tieto opettaa nauramaan, raha tanssimaan."
"Ilman viisautta raha on arvotonta."
"Terveessä mielessä on aina raha."

jne. Kaikki edelle olevat sitaatit lainattu WSOY:n opuksesta Elämänviisauden kirja.
Tiedä sitten noiden sanontojen viisaudesta. Vaan niin se menee, raha tätä maailmaa pyörittää, halusimme tai emme.

Jo pelkästään katon saaminen pään päälle on kiinni rahasta. Halusitpa sitten asua vuokralla tai maksaa omaa, niin rahaa se vaatii. Ja kun tässä taannoin katselin sunnuntain Hesarista pääkaupunkiseudun vuokra-asuntojen hintatasoa, niin melkein alkoi pyörryttää. Uudistuotantoa olevien asuntojen pienen yksiön vuokra oli sellaisen rapsakan toimintatonnin kuussa. Tonni!!! Neliöitä kolkytkolme!! Siis vittu, kolkyt euroa per neliö!!

Ihan rehellisesti myönnän tässä kohdassa, että toivottavasti purjehdimme Siipan kanssa elämässämme suotuisten tähtien alla ja saamme pitää työmme sekä kotimme. Ei taitaisi olla moisiin vuokriin varaa kun me emme kuitenkaan mahdu ihan noin pieneen koppiin asumaan. Itse olen joskus asustellut tuon kokoisessa kämpässä parin koiran kanssa ja kyllä se aika tiivistä oli. Eipä tarvinnut mitään ylimääräistä säilöä kun ei ollut tilaa.

Rahan valta on nähtävissä vaikkapa lainamarkkinoilla. Mitä pienemmät tulot ja varallisuus, sitä korkeammat korot ja sitä enemmän on oltava omaa rahaa.
Naapurin nuoripari kävi taannoin kyselemässä lisälainaa kun haluaisivat luonnollisesti isompaan asuntoon kun on se lapsikin. Yhdessä pankissa oli ehdotettu, että muuttakaa vuokralle ja säästäkää. No mitenkäs tuollaisilla vuokrilla pienituloinen pariskunta säästämään pääsee, kysyn vaan?

Maailma on nurinkurinen paikka. 
Ja varakas ihminen, joka väittää ymmärtävänsä köyhää, valehtelee jos ja kun ei ole koskaan joutunut penniä venyttämään.

6 kommenttia:

 1. Herttinen, että tonnin kuussa vuokra! Sellaisesta kolosta. Enpä ole aikoihin pääkaungin vuokria seurannut. Meillä oli siellä miehen entinen asunto (pieni yksiö Krunikassa) 90-luvun alussa, hinnat romahti. Se oli hetken vuokralla, mutta minusta silloin oli kohtuuvuokra. Onneksi (tai sitten ei) se menei sitten kaupaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No nimenomaan!
   Yritin verrokiksi etsiä tällaista vastaavaa rivarinpätkää kuin tämä meikäläisten, mutta ei tuntunut löytyvän kuin kerrostalokämppiä. Vastaavilla neliöillä ilman saunaa sellaisesta kämpästä saa pulittaa vuokraa lähemmäs puolitoista tonnia. Aika huikea raha ja väitän, että nykyiset asumismenomme ovat halvemmat kuin tuollaiset vuokrat. Ja kuitenkin on vähän pihaa eikä naapureita ylä- tai alapuolella...

   Ehkä ihan hyvä, että saitte Krunikan kämpän kaupaksi. Vuokraaminen on ihan ookoo, mutta jos jää musta pekka käteen vuokralaisen valinnassa, niin eipä niistä kovin helposti eroon pääse tai saa rahojaan.

   Poista
 2. Tollasia vuokria kun pyydetään, alkaa tylsempikin avioliitto tuntua ihan kiinnostavalta vaihtoehdolta, jos on yhteinen koti ja jaetut asumiskustannukset. En nyt puhu itsestäni, vaan ihan yleensä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Enkä puhu minäkään omasta liitostani. Tiedän pari miljoonatalon (mummon markkaa) rakentanutta, jotka oikeasti sinnittelevät saman katon alla vain siitä syystä, että menisi tuhkatkin pesästä jos pantaisiin lusikat jakoon.

   Ja tosiaan, moiset hinnat saavat kyllä pysymään enemmän kuin tyytyväisenä nykyiseen kämppään. ;)

   Poista
 3. Aamen, asiaa puhut!

  Ja ihanaa taass suhtettaa asioita; valitin, että 800e/kk on paljon - ja onhan se, mutta kaikki on niin suhteellista - mutta meillä sentään on neliöitä rapiat 80. Tosin sijainti on vähän syrjäinen pääkaupunkiseutuun verrattuna ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Vaikka aina vaahdotaan siitä, kuinka palkat pääkaupunkiseudulla ovat paremmat, niin kyllä ovat ne elinkustannuksetkin. Mutta ihan järjettömiä hintoja, oikeasti. Tai sitten todellisuudentajuni on vaan hämärtynyt kun edellisestä vuokrakämpästäni on aikaa melkein kymmenen vuotta eikä ole tarvinnut pohtia vuokra-asioita.

   Poista