maanantai 30. joulukuuta 2013

Penkkiurheilua

Kaikki urheiluhulluthan ovat nyt liimaantuneet töllön ääreen tuijottelemaan Keski-Euroopan mäkiviikkoa ja hiihdon Tuur de skiitä. 
Niin se meilläkin töllö pajatti eilen koko armaan päivän erinäistä urheilua, että melkein tuntui siltä kuin olisi itse pyörähtänyt puikkarinteestä sprinttihiihdon kautta mäkimonttuun. Huhhuh.

Noo, meikäläinen kun seuraa näitä hiihtokinkereitä aina vähän silleen puolella korvalla ilman suurta intohimoa, niin nytkin keskittymiseni "Tourin" hiihtokisoja seuratessa meni ihan muuhun kuin kuvan katseluun. Nimittäin ja selostajan ja kommentaattorin dialogiin. En mainitse nimiä, mutta kaikki kyseistä urheilulajia seuraavat varmaan tietävät mitä kaksikkoa tarkoitan... Ja uskokaa pois, olen kuunnellut tätä samaa dialogia jo useampana viikonloppuna, joten tiedän kyllä mistä puhun. Todella ammattimaista, ei voi muuta sanoa. 
Vai mitä mieltä olette tästä:

selostaja: Ja sieltähän se Marit porhaltaa kuin hirvi, taitaa ottaa erävoiton vai mitä sanot?
kommentaattori: Ilman muuta, ja että tottakai Marit tässä voiton vie.
s: No voi! Nyt se Marit kaatui, ei tainnutkaan tulla voittoa.
k: Ei, ja että tottakai... Siis kyllähän se niin on että...
s: Voiton veikin sitten Pirkko maalikamerakuvan perusteella. Aikamoinen jymypaukku!
k: Kyllä, ja että... Ilman muuta Pirkko on yllätysnimi, mutta että ilman muuta ja kyllä...

* * * * *

s: Mitäs sanot suomalaisten miesten mahdollisuuksista? Ville oli aika-ajossa hyvä.
k: Kyllä, näin on ja että... Ville kyllä varmasti, että kyllä...
s: Nyt kyllä Ville jää aika paljon eikä ehdi mukaan, taitaa nousta seinä pystyyn.
k: Ei, ja että kyllä näin... Siis Villehän kyllä... Ilman muuta jaaaa...

Oikeesti?!?! Mä rupean kommentaattoriksi. Pystyn olemaan sanomatta mitään helposti enkä todellakaan tiedä mistään mitään. Vaikeuksia voi tuottaa tuo, että ei yhtäkään lausetta sano loppuun asti.
Kuunnelkaapa huviksenne hetki, huomenna sitä hiihtoa taas tule maikkarilta.

Ja kun nyt ruotimaan lähdettiin, niin sanotaanpa pari sanaa muidenkin lajien selostajista samalta kanavalta.

Mäkihypyssä itse selostaja on mielestäni aika ookoo tai ei ainakaan mitenkään erityisen ärsyttävä, mutta kommentaattori... Noh, käyttää erityisen paljon sanaa yllätysvalmis ja on entinen mäkihyppääjä, enpä sano muuta.

Alppihiihdossa miesten puolella homma toimii mielestäni ihan jees ja komentaattorillakin on ihan fiksua sanottavaa välillä. Mutta naisten puolella... Voi pyhä jysäys sitä eukkoa! Senat ovat koko ajan sekaisin eikä tämä äidinkieli tunnu kovin hyvin taittuvan. Välillä muija laitetaan vaan kommentaattorin rooliin miehen hoitaessa varsinaisen selostuksen, jolloin muija säännöllisesti kikattaa kuin joku pikkukimuli siellä selostamossa. Sitten kun hänet päästetään yksin selostamaan koko hoito, on jälki aika... mielenkiintoista.

Täytyy nyt käsi sydämellä sanoa, että maikkarin parasta urheiluantia ovat formulat. Oskari vaan on niin ihana ja siellä on älytty hommata ihan oikeita lajin asiantuntijoita, joita Suomesta löytyykin yllättävän paljon, raottamaan alan saloja.
Vaan ehkäpä hiihtourheilun ja erityisesti maastohiihdon perinteisiin kuulu tietynlainen epämääräisyys ja tiedon pimittäminen, ja se ulottuu ihan selostamiseen asti.

10 kommenttia:

 1. Sähän oot tosi perehtynyt tähän selostaja-asiaan.

  Mä kuulen vaan ne kaksimielisyydet sieltä MM- ta i olympiaselostuksista, jotka on ainoista, mistä mulla on kokemusta ( ks vaikka http://marjaananmaja.blogspot.fi/2012/08/lululla-oli-kolmas-mieli.html )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mähän kuule oon naimisissa urheiluhullun kanssa, pakosti siinä tulee opittua. ;)

   Ja toi sun kokemuspostaus!! :D :D
   No noinhan se menee, mäkin aina kiinnitän huomiota tuollaisiin. Nehän ovat koko jutun suola. ;)

   Poista
 2. Just. Olet kyllä super-asiantuntija mitä TV-urheiluun tulee. Minä en edes tiennyt koko kisoista, meillä ei seuraa ukkokaan muuta kuin urheiluruudun. Formuloita me inhotaan kumpikin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikeassa seurassa voi olla minkä tahansa alan erityisasiantuntija. ;)

   Formuloihin olen jäänyt jotenkin koukkuun jo kauan sitten. Ehkäpä mulla virtaa vähän bensaa suonissa sen meriveden lisäksi. Ne kuskithan nyt ovat sellaisia hukkapätkiä, että niiden takia lajia ei kannata seurata. ;-P

   Poista
 3. Tässä osuit kyllä sellaiseen asiaan minkä takia en seuraa - huonon menestyksen lisäksi - suomalaista hiihtourehilua pätkääkään. Aivan perseestä tuo selotuspuoli ja välillä tuntuu että ukot hierovat toisiaan vai miten muuten on selitettävissä ne ""uummmh", "niiimmmh" ja "Noooooh" - huokailut?

  Mäkihypyn seuraamisen lopetin jo muutama vuosi takaperin kun sekä varsinainen selostaja että "kommentattori-toni" olivat kumpainenkin enemmän kiinnostuneita tuulisektoreista kuin itse kilpailijasta ja tämän suorituksesta.

  Mutta Formulat ja varsinkin legendaarinen Kyllönen <3!!! :

  - "ja mitä ovat nuo putket Ferrarin kyljissä joista tulee harmaata savua?....taitaa olla peli pelattu tämän ansiokkaan tallin osalta...voi sentään.."

  - "niitä sanotaan pakoputkiksi......"

  - "jahas, jahas..minä jo hetken luultiin että Ferrarille olis tulossa synkkä päivä mutta sittenhän kaikki on kunnossa!"

  - *ihan sairaan pitkä huokaus*

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiettävästi Suomessa ei harrasteta hiihtorehilua joten rohkenen epäillä kommentoijan tarkoittaneen hiihtourheilua

   Poista
  2. Ne olivat tulta syöksevät suuttimet!

   Muilta osin nyökyttelen hyväksyvästi kommenteillesi, as usual.
   Isot lätkäpelit katson vain jos Mertarannan ääni on jostain saatavilla, muuten ei leijonalauman peli tunnu peliltä.

   Poista
  3. Peppone:
   hiitorehilua!!! :D :D :D
   Kyllösellä oli kyllä ihan legendaarisia heittoja, kuten "helmat korviin skotti, täältä tulee Häkkinen!" X-D
   Mutta kyllä sillä äijällä oli myös sitä myssyn tyhjyyttä välillä niissä jutuissaan niin paljon, että oikein ärsytti. Mutta kyllä, legenda jo eläessään.

   Hirnakka:
   Mertis alkaa olla jo vähän kulutettu noissa muissa lajeissa ja olen saanut huomata, että lätkän selostustyyli ei totisesti sovi ihan kaikkiin lajeihin...

   Aikoinaan ihan parasta antia oli kyllä kuunnella radiosta suunnistusta! :D

   Poista
 4. Bror-Erik Wallenius on ykkönen, sitten noita valju-matseja katson mikä mtv3 max sport nyt onkaan, niin Taivainen ja Innanen ovat loistavia selostajia.

  Tuomas Virkkunen on erittäin huono, inhoan sitä (paitsi sen lisäksi että on oikea emäantipuulisti - ja aina se laitetaan selostamaan puulin pelit ja sen tietää jo siitä että häviävät + se fanittaa barcaa? Mutta kaikkein huonoin on Antero Mertaranta. Eikö se jää koskaan eläkkeelle? Mölyapinasta saisi pätevän korvaajan.

  Aiemmin oli vielä r-vikainen selostaja Tero Karhu (vai Telo Kalhu), josta en osannut päättää onko hyvä vai huono. Oli aina jotenkin niin lapsellisen innostunut, mutta kerran erästä futispeliä katsoessani selostus meni jotakuinkin: "Jaaha, ilmeisesti tämä Blyth Spartansin pelaaja numero 10 käy vaihtopenkillä niistämässä nenänsä... Ei mutta hetkinen, sehän on verta jota sieltä nenästä tulee!!"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loistava analyysi, kiitos! :D
   Mä katson todella vähän futista, joten en osaa oikein ottaa kantaa niiden selostuksiin, mutta eiköhän Bubi olympialaisissakin jotain selosta, luulisin.

   Hyvä toi nenänniistojuttu! :D :D :D

   Poista