torstai 14. elokuuta 2014

Tämän kesän gladiolukset

Hokasin, että liljani kukkivat jo ajat sitten, mutta yhtään kuvaa en tänä kesänä ottanut. Ehkä se johtuu siitä, että liljapenkistäni olivat tyystin kadonneet valkoiset liljat! Pelkkiä tummanpunaisia nousi maasta ja kukki tänä kesänä. Ihan käsittämätöntä! :-o

Se sinetöikin sitten päätökseni, että laitan koko liljapenkin uusiksi syksyllä. Sopivasti muistutukseksi kopsahti postiluukkuun Viherpeukalot-putiikin mainoslehdykkäkin ja mopo meinasi karata käsistä välittömästi. Hillitsin kuitenkin vielä itseni ja tyydyin selailemaan nettisivujaan.
Taidan samalla laittaa "ryytimaani" osittain kukkapenkiksi, sillä tämä "pienviljelijän" urani ei oikein toimi. Vaikka olen kalkinnut ja hoitanut tuota laarin multaa parhaan kykyni mukaan, on pohjamaa niin hapanta, että sammal yrittää tappaa kaikki viljelykseni. Kokeiluporkkanaa näyttää tulevan, mutta kylmä alkukesä tappoi tillit kokonaan ja heinäkuun karmeat ukkosmyräkät puolestaan hakkasivat kesäsipulini tärviölle. Persiljaa sentään tulee, ja ruohosipuli voi hyvin, niin ja salaatti.

Kylmä alkukesä myös hidasti jokavuotisten gladiolusteni kasvua ja kukintaa. Nyt ovat ensimmäiset kukat auenneet (ensimmäisen kukkavanan katkaisi eilinen rankkasade -> maljakkoon siis) ja jäin vakavasti pohtimaan, että ostinko oikeasti tuon värisiä keväällä... Aika hempeitä ovat vai mitä sanotte tästä:

Voihan se olla, että puutarhamyymälän henkilökunta oli tehnyt pienen käytännön pilan ja sekoittanut sipulien kohdalla olleet kuvat keskenään. Saapa nähdä mitä ne toiset sitten ovat kun kahdenlaisia mielestäni ostin.

Samaan aikaan ostamani torvililjat eivät ole toistaiseksi tehneet muuta kuin kasvattaneet vartta. Saapa nähdä tuleeko niistä(kään) yhtään mitään.
Ehkä annan mopon karata käsistä ja tilaan helvetillisen lastin liljansipuleita, joita sitten käyn salaa istuttelemassa naapureiden pihoihin tai yhteisille alueille kun omaan ei enää mahdu! :D

4 kommenttia:

 1. Minullakin on sama "Valkoisten liljojen arvoitus" selvitettävänä. Ostin silloin keväällä puutarhamessuilta noita liljan sipuleita ja ainakin 5 piti olla puhtaan valkoista. Mitä nousi penkistä - kirjava väriloisto eri värisiä lijoja. Höh. Mihin enää voi luotaa. Ai mikä nettisivu se olikaan sinulla? Äkkiä sinne... lisää liljoja tahtoo!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Naapurille kävi samalla tavalla kun muutama vuosi sitten osti puutarhamessuilta liljansipuleita. Olivatkin keltaisia kun piti olla muistaakseni valkoisia... Tuolta Viherpeukaloilta tilaamani ovat aina olleet sen värisiä kuin on luvattu. Ja mikä parasta, toimittavat sipulit silloin kun on aika istuttaa ne, joten ei tarvitse itse suuremmin pähkäillä istutusajankohtaa. Suosittelen! :)
   Ja täältä niitä voi hamstrata: https://www.viherpeukalot.fi/?s=12&id=4&opt=Liljat

   Poista
  2. Kiitos linkistä! Kävin jo kurkkaamassa, ihania liljoja!

   Poista
  3. Eipä kestä! :)
   Ihania ovat ja kokemukseni mukaan hyvin kasvavia ja kestäviä. Liljat ovat ehdottomasti lempikukkiani ja jos pihani olisi isompi, istuttaisin ehdottomasti sellaisa puuliljoja.

   Poista