tiistai 19. elokuuta 2014

Ruukkubasilikan arvoitus

No niin te suuret yrtinkasvattajat ja keittiögurut. Esitän kiperän kysymyksen, johon minulla itselläni ei ole minkään valtakunnan vastausta.
Miten ihmeessä te saatte kaupasta ostetun ruukkubasilikan pysymään hengissä kauemmin kuin kaksi tai kolme päivää? Ja bonuskysymys: kuinka ne siellä kaupassa saavat kaikki yrtsykät pysymään hengissä?

Meikäläiseltä se ei onnistu millään, vaikka kaikenlaisia lähestymistapoja on kokeiltu. Olen uittanut vedessä, kylvettänyt valossa, pitänyt vähän hämärämmässä, antanut vain vähän vettä... Mikään ei auta, viimeistään neljäntenä päivänä lehdet ovat käpristyneet ruskean mustiksi ja rehu on kuollut. Jokseenkin turhauttavaa ostaa moista kun oletusarvo on se, että rehu on vainaa kahden päivän päästä. Ärsyttävää, kerta kaikkiaan... 

*********

Eilisen rankkasateen aikoihin piti lähteä koirien kanssa ulos ja kaivelinkin pitkästä aikaa esiin hienot kumisaappaani. Lenkin puolivälin paikkeilla, silloin kun sade oli jo tullut kevytsadetakistanikin läpi, aloin ihmetellä kun vasemmassa jalassa tuntui vähän märältä... Lähempi tarkastelu kotona osoitti, että kumisaapas on mennyt rikki, haljennut prässätystä saumasta! Perkele... En usko, että sitä pystyy mitenkään järjellisesti korjaamaan vaan taitaa tulla kumisaappaanostoreissu eteen. Eikä siinäkään mitään, vanhathan nuo saappaat ovat, mutta kun ne ovat niin kauniit ja vaivalla raahattu Skotlannista asti. En ihan yhtä hienoja taida täältä löytää. :-/

Sademäärä eilisestä aamupäivästä tähän aamuun oli 15 mm. Ihme monsuunisateet! Toivottavasti se tarkoittaa myös sitä, että tulee sieniä. Pakastimessa on kyllä tilaa...

17 kommenttia:

 1. Vaihdetaan välittömästi isompaan ruukkuun ja hyvään multaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kauheen vaivalloista... Etenkin jos se kuitenkin kuolee hetikohta. ;)

   Poista
 2. Otetaan pois muovipussista. Laitetaan tuoppiin / vesilasiin, johon vettä ruukun puoliväliin asti, lisätään vettä tarvittaessa. Ei oteta pois ruukusta siis, ei leikellä juuriaa tms. Aurinkoinen paikka. Mulla 1 ruukku riittää koko kesän...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tolleen oon tehnyt, mutta ei ne mulla useinkaan pysy hengissä. Ehkä meillä on liian pimeää keittiössä... Ja toisella puolella on sitten liian paahteista kesäaikaan. Olen kokeillut sen basilikan ulkoiluttamistakin, mutta taisi olla liian aurinkoisella kohdalla kun kuoli vielä nopeammin kuin sisällä...

   Poista
 3. Hyviä neuvoja tuossa ylempänä, mutta kaikkein tärkein neuvo tulee nyt: Jotta yrtit saa kasvamaan kotona, on tärkeintä jo kaupassa kattella kasvin juurten kunto. Parhaat on tietty valkoset juuret, koska ruskettuneet ei enää kunnolla kuskaa sapuskaa kasville. Eli kaupassa kurkit kasvin juuret ihan pokkana ja jos juurissa on ruskeeta enemmistö, se jää kaupaan.
  Nimim: Kaupunginpuutarhurilta neuvoa saannu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. OK, pitääpä muistaa tämä. Koska tosiaan välillä esim. ruukkupersilja kuolee samantien, vaikka sen nyt pitäis olla helpompi tapaus kotioloissa.

   Poista
 4. Olen Heklan kanssa samoilla linjoilla. Istutan aina toiseen ruukkuun ja multaan. Muutaman viikon kestää syödä, kasvaa koko ajan lisää lehtiä. Kesällä istutin yhden pihalle kun tuli helteet ja se tekee valtavasti satoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pihahommaakin olen kokeillut, mutta ilmeisesti toi mun ryytimaa (ja koko piha) on aina vaan liian hapan. Kuoli melkein heti... Vaan auttaiskohan sellainen "yrttipuutarha", jossa on valo mukana. Hmmm....

   Poista
  2. Suosin yrteille laatikkoviljelyä. Pintamultaa on helppo vaihtaa.

   Poista
  3. Juu, mulla on siis sellainen hieno "Yrttikehä" eli laatikko ja olen siihen vuosi sitten vaihtanut melkein koko mullan sekä kalkinnut runsaalla kädellä ja nyt siinä on taas ihan hirveät sammalkasvustot...
   Mutta ehkä kokeilen basilikan kanssa vielä onneani. Tyypillisesti nyt kun täällä valitin sen huonosta kestävyydestä, on viimeksi ostamani keikkunut mukissa keittiön pöydällä jo viikon hengissä. ;D

   Poista
 5. Kiva kun kysyit tätä, kun olen itsekin taistellut basilikan hengissäpitämisen kanssa. Ei vaan millään jaksaisi istutella basilikaa (tai mitään muutakaan) mihinkään... mutta ei taida paljon muutakaan vaihtoehtoa olla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeile tuota vesiviljelyä! :) En mä tiedä miksi, mutta se onnistuu mulla aina!

   Poista
  2. Komppaan Polgaa, Satu. Jos sulla vaan on sopivan aurinkoinen ikkuna, mihin tällätä se. Mä luulen, että se on se jippo. :)

   Poista
 6. saako samassa kysyä vinkkiä, että miten saa aprikoosit, persikat ja nektariinit kaupasta kotiin niin, että ne ovat syöntikypsiä, mutta eivät homehdu heti kun ne ottaa kauppakassista ulos ;)?

  nimim. testaa hetikohta basilikavinkit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämähän on ikuisuusongelma! :D
   Kiweistä tiedän, että jos ne ovat kovin raakoja kotiintuotaessa, niin viereen omppu kypsyttämään ja johan kypsyvät. Nektariineista en tiedä, edelliset ostamani olivat ihan mielettömän passeleita syötäväksi eivätkä homehtuneet (pidin jääkaapissa), mutta nyt ostamani ovat tosi raakoja, joten odottelen mahtavatko kypsyä pöydällä ollessaan.

   Poista
 7. Partapappa se sanoi, juuret pitää syynätä jo siellä heviosastolla. Muiltakin osin komppailen aiempia kommentoijia. Ja silti jää paljon sattuman ja tuurin varaan.

  Ja jos ne sun kumpparit on Hunterit (Wellingtonit), niitä saa nykyisin ihan Zalandoltakin. Ja ihan kuin olisin joskus Stockalla nähnyt jonkun mallin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä pidän mielessä tuon juurien syynäämisen, kiitos vaan Partikselle. :)
   Joo, tuurista kai on kiinni paljon. Mulla on nyt yksi tuolla keittiön pöydällä, joka tosiaan on pysynyt viikon elossa tuolla Polgan vesiviljelytaktiikalla.

   Ei ne mun kumpparit ole Hunterit vaan jotkut halpikset (Puddlduck on merkki), mutta kun ne ovat niin kauniit. Sellaiset vihreäruudulliset ja niissä on varren suussa vielä sellainen koristeresorikin... Hunterit ovat kyllä nyt harkinnassa. Ja tosiaan, nykyään saa Suomestakin kaikkia ihania kumppareita, joten shoppaamaan vaan. :)

   Poista