keskiviikko 6. maaliskuuta 2013

Pari (rumaa) sanaa pentutehtailusta

Aioin kirjoittaa tästä jo muutama viikko sitten kun iltapäivälehdissä kuohuttiin siitä yhden perheenäidin "sankarityöstä" kun tämä oli vakoillut pimeiden koiranpentujen kaupittelijaa. Pidin kuitenkin mölyt mahassani, sillä siihen postaukseen ei olisi tullut yhtään hyvää sanaa. 

Ainoa ajatukseni nimittäin oli, että typerät ihmiset haluavat sekarotuisen koiranpennun halvalla tai puoli-ilmaiseksi ja kuvittelevat vielä saavansa jonkun kauppakirjan Kennelliiton lomakkeella. Sitten kun niin ei käy, niin itketään jossain iltapäivälehtien palstoilla.

Sori vaan, minulta ei irtoa sympatiaa. Jos haluaa ottaa asioista selvää, niin törmää aika nopeasti eri koirajärjestöjen sivuilla ohjeisiin, kuinka toimia kun on hankkimassa koiranpentua. Oli se sitten rotukoira tai seropi.

Nyt en voinut pidätellä sanaista arkkuani kiinni pidempään, sillä maamme on jälleen raivotaudin (eli rabieksen) uhkaama, kiitos laittoman lemmikkien maahantuonnin ja sen myötä pimeän pentukaupan. Ja se ei kuulkaa ole pikkujuttu jos rabies taas saa jalansijan tästä maasta.
Käsi ylös, kuka muistaa 90-luvun alun rabies-vitsauksen? Kun metsiin kylvettiin rokotesyöttejä, että saataisiin tauti kuriin. Kun lemmikkejä suorastaan ylirokotettiin ja silti monta lemmikkiä jouduttiin lopettamaan, myös pieniä pentuja, näiden saatua tartunnan.
Minä muistan enkä halua sitä enää uudestaan kokea.

Rabieksen myötä saisimme sulkeutua taas omaan umpioomme täällä. Rajat lyötäisiin kiinni ja ihmisten harrastusmaailma rajoittuisi kovasti. Lisäksi ihmisten hoitaminen näissä tapauksissa maksaa mansikoita ja maltaita. Niinpä minun on helppo yhtyä tähän HUS:n kannanottoon pentutehtailusta tiedotteessaan, joka julkaistiin nyt alkuvuonna ilmi tulleen raivotautiepäilyn yhteydessä.

Iltalehdestä lainattu ote HUS:n tiedotteesta:
- Ihmiset haluavat ostaa lemmikin, mutta siitä ei olla valmiita maksamaan. Laittomasti maahantuotu eläin tai sen ostaminen Suomessa ei uhkaa pelkästään eläimen omistajan ja hänen läheistensä terveyttä, vaan Suomen pysymistä rabiesvapaana. Jokaisella lemmikkieläimen ostajalla tulee olla tietoisuus ja vastuu pentutehtailuun liittyvästä laittomasta maahantuonnista ja rabiesriskistä, sairaanhoitopiirin tiedotteessa todetaan.

Suomeen laittomasti myyntiin tuotavat koirat tulevat usein Venäjältä ja Baltian maista. Helsingin ympäristökeskuksen mukaan WHO on luokitellut nämä maat korkean rabiesriskin maiksi. HUS:n mukaan rabiesaltistusten kustannukset tulevat suomalaisen terveydenhuoltojärjestelmän maksettaviksi, altistustilanteiden selvitys kuormittaa viranomaisia ja tautiriski uhkaa kansanterveyttä.

- Ongelmaksi on muodostunut pentutehtailu, joka mahdollistaa sen, että lemmikkieläin myydään normaalihintaa halvemmalla, mutta samalla eläintä ei ole rekisteröity, sen rokotuksista ei ole huolehdittu tai paperit ovat väärennettyjä. Näistä lemmikkieläimistä ilmoitetaan internetin välityksellä, tapaaminen sovitaan parkkipaikoille tai huoneistoon, jossa ostajalle ei näytetä eläimen asuinoloja, ei tehdä kirjallista kauppakirjaa ja myyjä haluaa tehdä kaupat nopeasti. Ostotapahtuman jälkeen myyjää ei saa enää kiinni annetusta puhelinnumerosta tai sähköpostiosoitteesta, HUS kuvailee.

- Pentutehtailuun pitäisi puuttua lainsäädännöllisin keinoin asianmukaisin sanktioin.

Ihan simppeli ohje kaikille: älä osta pimeää pentua äläkä tuo laittomasti maahan rokottamattomia kulkukoiria.
Jos pentuja ja niiden emää ei pääse kasvattajan luokse katsomaan, tulisi hälytyskellojen soida. Ei se sen vaikeampaa ole.

JälkiJuttu:
Optikolta luvattiin eilen, että rillit tulevat liikkeeseen tänään ja laittavat heti aamupäivällä tekstarin kun lähetys saapuu. Joo-o, eipä ole vielä tähän mennessä sitä tekstaria tullut ja arvaatte varmaan, että suhtaudun tähänkin lupaukseen hieman skeptisesti...

12 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. No hyvä. Tai siis ei hyvä jos tulit mykäksi, mutta hyvä, että pointtini oli järjellinen. Tai jotain... :)

   Poista
 2. Jep, tiedän yhden venäläisen muijan joka meni pentutehtailussa niin pitkälle että otti sitten sen takia pataansa (naiset asialla) oikein huolella ja joutui poistumaan maasta tai vaihtoehtona olisi ollut rullatuoli. Hyvä niin, en tuomitse naisten tekoa vaan sanon että oikein tehty. Tapausta edelsi lukuisat yhteydenotot viranomaisiin, näiden käynnit pelipaikalla mutta mitään ei tapahtunut. Lopulta oikeus totetui ja jos joku nyt sanoo ettei väkivalta ole ratkaisu niin kyllä se siinä tapauksessa on, kun viranomaiset ovat useista kymmenistä todistajista huolimatta voimattomia tekemään mitään ja jos ei ämmä kerran ymmärrä puhuttua tekstiä niin jäljelle jää se kieli jota kaikki ymmärtävät.

  Toinen juttu on hyppypentueet jotka teetetään paperiemällä mutta isäksi kelpaa vaikka naapuritalon talkkari. Näitä myydään sitten "Arvokoirina" halvempaan hintaan ja kaupan päälle saa kaikki lonkkaviat ja allergiat joiden hoitoon menee aivan saatanasti rahaa. Tiedän, ostajallakin on vastuu mutta jos ei olisi (eikä mahdollistettu) tälläisten pentueiden myymistä, ei olisi ostajiakaan. Ei, kommentin kirjoittaja ei ole iskenyt käsiään paskaan vaan on ollut koko ikänsä vallattomien ja terveiden (paperit ja rokotukset ok) beagle - merkkisten räyhähenkien onnellinen omistaja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on "jännittävää" kuinka huonolla tolalla tässä maassa on lainsäädäntö näissä asioissa. Koirahan on kauppatavaraa siinä missä pesukone tai autokin noin lain silmissä. Mutta olisiko aika vähän katsella myös sitä eläinrääkkäysaspektia tässä ja koventaa niitä tuomioita? Nykyiselläänhän eläinrääkkäyksestä koiratapauksissa saa määräaikaisen eläintenpitokiellon, johon kuitenkin sisältyy se, että muutaman rekun saa pitää (joilla voi "kivasti" jatkaa tehtailua) ja oikeuslaitos sanoo soosoo. Paljonpa auttaa!

   Eihän se rekisterikirja takaa tervettä koiraa, sellaista on mahdotonta kenenkään luvata (jos lupaa, valehtelee), mutta useimmissa tapauksissa se takaa sen että koiran kasvattaja on allekirjoittanut Kennelliiton kasvattajasitoumuksen ja noudattaa sääntöjä. Ja sen pennun taustat ovat selvitettävissä kun takana on monta sukupolvea kantakirjattuja yksilöitä.

   Oma lukunsa ovat sitten nämä "puolipentutehtailijat" eli jotain rotua kasvattavat, jotka sitten välissä teettävät paperittoman pentueen kun Kennelliiton vaatima pentueiden välinen aika ei täyty. Näillä sitten "paikkaillaan taloutta" ja ratsastetaan sillä paperillisten pentujen maineella. En hyväksy niitäkään, ovat oikeastaa vielä laskelmoivampia kuin varsinaiset pentutehtailijat. Jos hommaan ryhtyy, pitää se hoitaa oikein.

   Ja kyllä, itse olen allekirjoittanut kasvattajasitoumuksen ja toiminut kaikkien sääntöjen mukaisesti parhaan kykyni mukaan.

   Poista
  2. Täyttä asiaa kirjoitit, se on surku että tämän yhteiskunnan "paapominen" on mennyt niin pitkälle ettei mihinkään puututa kun ei missään nimessä saa loukata kenenkään oikeuksia, ei edes silloin kun on selkeästi osoitettavissa oleva rikos kyseessä.

   Poista
  3. Joo, tämäkin on yksi niistä monista asioista kun voisin suu vaahdossa paasata pitkän pätkän.
   Se, että mitään ei saa kritisoida eikä mihinkään puuttua. Kakarat saavat huudella hävyttömyyksiä eikä niitä saa missään tapauksessa ojentaa.
   Ja joka käänteessä pitää varoa, ettei vaan vahingossakaan ole rasisti millään tavalla. Voisin kertoa tarinan siitä, kuinka meitä on kohdeltu rasistisesti maahanmuuttajien taholta viimeisessä vuokrakasarmiasumisessamme. Se oli suorastaan pöyristyttävää.

   Okei, en puhise nyt enempää. :)

   Poista
 3. Min en koirakaupoista mitään tiedä, mutta kissoista (ihan maatiaisista) on jotain kokemusta. A) En ymmärrä, miksei ulkoilevaa kissaa steriloida, jos niitä pentuja ei todellakaan haluta. B) Ihmisillä on joskus tajuton kiire päästä kissanpennuista eroon. Voin sanoa, että kahden ja kolmen kuukauden ikäisellä pikkukissalla on iso ero kehitystasossa ja emon tarpeessa. C) Ilmaiseksi tai halvalla antaminen on ok, eli bisnestä ei tehdä, mutta joskus tulee mieleen, että ei niitä pentuja tarvi välttämättä ihan jokaiselle kysyjälle lykätä kainaloon noin vain ilman kritiikkiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta turiset! En edes tohtinut koskea tähän kissapuoleen kun olisi tullut valovuoden mittainen postaus (ja keskellä työpäivää).
   En ymmärrä minäkään sitä, että ei steriloida. Sehän on kaikkien etu, omistajankin, niin ei mourua katti kiimassaan.

   Ja mitä olen ymmärtänyt kissakasvattajilta, niin alle 12 viikkoista pentua ei edes luovuteta, siis juuri tuo kolme kuukautta.
   Itse kannatan sitä, että jokaisesta elukasta otetaan edes nimellinen korvaus, vaikka kymppi tai kaksi ihan vaan siksi, että ihmiset kummasti sitoutuvat paremmin siihen, mistä ovat joutuneet maksamaan jotain.
   Eikä tosiaan pidä mitään eläinlapsia jaella vastuuttomasti jokaiselle vastaantulijalle.

   Itse en ole yhtään pentua myynyt tapaamatta ostajakandidaattia henkilökohtaisesti, muutamille olen todennut, että en tule hänelle koiraa myymään ja siitäkin huolimatta olen yhden koiran (PP:n) ottanut takaisin kaksi (!) kertaa ja pari on vaihtanut kotia käymättä lähtöruudun kautta.

   Poista
 4. Asiaa!! Ja jos sekarotuisen pennun hinta on vaan jotaan kympin tai korkeintaan viisi,niin sen voi ostaa kuka tahansa hetken mielijohteesta. Vaikka 12-vuotias koirahullu tyttönen viikkorahastaan ilman vanhempien suostumusta. Ja kohta "annetaan pitovaikeuksien vuoksi..."

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri niin. Tätä tarkoitin tuossa Mrs. B:lle vastauksessani, että kyllä pitää jotain hintaa ottaa elukasta kuin elukasta.
   Itse olen maksanut markka-aikaan sekarotuissta pennusta 500,- ja se oli mielestäni ihan OK tai äitihän sen maksoi kun kyseessä oli ylioppilaslahja.

   Toivottavasti kukaan ei myy mitään eläintä alaikäiselle ilman huoltajan läsnäoloa ja suostumusta. On mullakin kasvatinomistaja, joka oli myyntihetkellä 8-vuotias ja nyt siis 19. Mutta vanhempansa olivat ostajina, halusivat vaan koiran tytön nimiin. :)

   Poista
 5. Meillähän täällä K-nummellakin paljastui oikein iso pentutehtailu. Joo ihan omilla nurkilla täällä! Kyllä osaavat pitää tän toiminnan pimennossa. Silloin, kun etsin kissoja, niin törmäsin myös virolaisiin välittäjiin. Kyselin adoptiomahdollisuudesta. Raha olisi vaan nopeasti kelvannut. Kun pyysin lähettämään tarkempaa tietoa ja kuvia, niin homma tyssäsi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistelenkin että siellä teidän nurkilla oli jotain.

   Hyvin kyselit kun paljastuivat. En oikeasti sulata tätä tehtailua tai pimeää tuontia. Ja se ei lopu kun ihmiset lankeavat loukkuun kerta toisensa jälkeen.

   Poista