torstai 20. helmikuuta 2014

Noppa

Noppa on tietysti arpakuutio tai ei suoraan synonyymi, sillä noppa voi olla muun muotoinenkin kuin kuutio.
Nopan määritelmä kuuluu näin: 

"Noppa on säännöllinen geometrinen esine, jota käytetään arpomistarkoituksessa esimerkiksi peleissä. Nopalla on tietty määrä tasaisia pintoja, joista jokainen vastaa jotakin tulosta, joka on useimmiten luku. Yleisin on kuusisivuinen, kuution muotoinen noppa eli arpakuutio."
Kuva ja määritelmä Wikipediasta

Minulle nopasta tulee mieleen, tuon arpomisvälineen lisäksi, muinainen valistava lastenohjelma Noppa. Miksikö? No ei todellakaan sen vuoksi, että muistaisin jotain oppineeni sen erilaisista valistusteemoista, mutta siksi, että minä pääsin parin ystäväni kanssa Noppa-ohjelmaan hyppäämään narua! Olen siis todellinen TV-julkkis tuolta kaukaiselta kultaiselta lapsuuteni vuosikymmeneltä.
Juttu meni niin, että kyseisen ohjelman kuvaussihteeri tai joku vastaava asui naapurustossa ja ohjelmaan piti ilmeisesti saada jotain ulkopelejä tai -leikkejä. Meidät oli tietysti bongattu pihapiiristä hyppäämästä narua monta kertaa ja niin kävi kutsu. Siinä sitten äidit pukivat meidät parhaimpiimme ja kampasivat tukan leteille nättien rusettien kanssa.
Ja ai että oli hienoa sekä olla siinä kameran edessä hyppäämässä, että nähdä itsensä telkkarista!

Jos joku haluaa tehdä tuttavuutta tai verestää muistojaan Nopasta, niin siihen tarjoaa mahdollisuuden YLEn elävä arkisto. Hieno ohjelma, kertakaikkiaan. ;)

8 kommenttia:

 1. *Ei ehdi edes kommentoida vaan karauttaa lampaansa selässä kohden Ylen arkistoja*

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D :D :D
   Ei taida sitä jaksoa löytyä, jossa meikäläinen esiintyi. Arkistossa näytti olevan vain muutamat esimerkit Nopan eri versioista.

   Poista
 2. Saako TV-tähdeltä nimikirjoituksen?
  Minunkin täytyy kaivaa arkistoja, en muista (olen kai liian vanha tässäkin asiassa) koko ohjelmaa. menen Paimenen kanssa katselemaan sitä :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No iliman muuta! Ihan hirveen suuri julkkis tosiaan olen. ;D

   Ei kai se mitenkään tavatonta ole, ettei muista kaikkia *köh* muinaisia lastenohjelmia.

   Poista
 3. Heiii, mä muistan myös ohjelman Pallo-Noppa, olikohan se Nopan seuraaja vai edeltäjä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se oli joku versio Nopasta, niitä oli Palloa ja Noppa-Noppaa ja mitähän vielä... Niissä jokaisessa oli eri "opetuskulma".
   Olin hämmästänyt, että sitä koko ohjelmahässäkkää tehtiin melkein vuosikymmen! Sen "kilpailijaa" Hyrrä-ohjelmaa en muista ollenkaan, mutta luin vaan tuolta Elävän arkiston sivuilta sellaisenkin olleen.

   Taidan olla jo tosi vanha kun pitää tällaisia muistella... ;)

   Poista
 4. Hämärä muistikuva nopasta :D Se oli se mörönruskea ja ankean värinen vuosikymmen, brrrrh. Tietoiskuja ja valistusta.

  Meidän maalaislasten elämään hohtoa toi pari kertaa vuodessa ilmestynyt Kalle Anttilan tuotekataloogi. Naapurin likan serkku oli siellä monena vuotena lapsimallina ja meistä oli ihan turkasen jännää selata sivuja ja etsiä tuttuja kasvoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin ankeaa oli elo tuolloin. Enkä taatusti muistaisi Noppaa jos en olisi siinä itse ollut! :D

   Ai että! Mutta eikös Anttilan kataloogi ollut "halvin seksilehti" peräkammarin pojille kun siinä oli niitä alusvaatekuvia aika lailla. ;)

   Poista