lauantai 27. syyskuuta 2014

Miniläppärin uusi elämä

Ostin joskus monta vuotta sitten erään kodinkoneliikkeen avajaisista itselleni joululahjaksi HP:n miniläppärin halvalla. Mylly onkin palvellut kivasti ja kulkenut matkoilla mukana pienen kokonsa ansiosta. Matkapalvelu sen (tai oikeammin tämän) koneen osalta päättyi kun vaadin sain synttärilahjaksi tabletin, joka mahtuu käsilaukkuun. Kone kuitenkin palveli edelleen kotikäytössä varsin hyvin kunnes... 

Ensin masiina alkoi käynnistäessä herjata jotain levyvikaa ja vaati joka kerta tarkistamaan kovalevyä. Tarkistuksen yhteydessä ei kuitenkaan koskaan löytynyt mitään.
Tämän ilmaantuneen virheen yhteydessä masiina hidastui kovasti. Toki nettisurffailu vielä onnistui kunhan jaksoi ensin odottaa kärsivällisesti. Mutta sitten loppui XP-tuki Wintoosan puolelta ja totesimme, että järeämmän käyttiksen asentaminen moiseen laitteeseen olisi aika turhaa.

Nyt Siippa piristi päivääni asentamalla tähän koneeseen Linuxin Ubuntun kevytversion ja masiinahan rokkaa kuin uusi! Eli voin istua komentopaikallani olohuoneessa naputtelemassa miniläppäriä sen sijaan, että pitäisi kavuta yläkertaan pönttökoneen ääreen vaikkapa pankkiasioita hoitelemaan. Ihanaa! Päivän piristys. Nyt vaan pitää opetella kaikki erilaiset Linuxin salat, mutta eiköhän se tästä suttaannu. Ai äm häpii, onni on hyvä aviomies. :)

 

10 kommenttia:

 1. Meilläkin on parissa masiinassa Ubuntu ja toimii paljon nopeammin kuin w:n XP:t ja vanhat koneet sai uuden elämän:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kyllähän se totta on, että wintoosan käyttikset on aika raskaita. Ja sitten kun menee bitti vinoon, niin avot, siinä sitä sitten ollaan.
   Tämä on nyt joku light ubuntu eli vähän köykäisempi, mutta riittää "surffilautaan" paremmin kuin hyvin. :)

   Poista
 2. Mä oon kans harkinnu linuksii, mut en oo keltää kuullu käyttökokemuksii.

  No Rantis on poissa pelistä, hän on ATK-GURU, hän osaa kaiken silmät kiinnikki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävin mä sitä kattoos linux ubuntua, mutta asennusohjeet oli jo täyttä hebreaa et en uskalla alkaa sitä laittaan koneesee.

   Poista
  2. Ubuntu on helvetin hyvä ja mulla oli käytössä vähän aikaa Ubuntun Saucy Salamander (niillä on näetsen nimet joka versiolle) mutta jouduin palaamaan windowsiin koska Ubuntussa ei pelaa kaikki windows - pohjaiset ohjelmat ja prepaid - liittymän (data) kanssa homma oli yhtä helvettiä. Muuten Ubuntu on paljon parempi kuin Windows.

   Poista
  3. Timo, viimeisimmässä MikroPC-lehdessä (vai mikä MPC se nykyään on) oli juttu linuxista vanhaan läppäriin. Voin vaikka skannata jutun ja lähettää sulle kunhan löydän sen lehden jostain Siipan jäljiltä... Käyttöliittymä itsessään on ihan tutun näköinen, joten sen ei pitäisi aiheuttaa ongelmia. :)

   Outo, mä en tiennytkään, että prepaid ei toimi Linuxilla. Aika erikoista. Totta tosiaan, että pitää löytää korvaavat ohjelmat Linuxin puolelta, mutta itse koen että tällaiseen nettisurffailukoneeseen löytyy ihan riittävästi ohjelmia. Vaan ymmärrän kyllä, että kapitalisti (eli se palveluntarjoajasi) ohjaa muualle kuin avoimen koodin lähteille. ;)

   Poista
 3. Onnittelut hyvästä aviomiehestä ja hyvästä valinnasta! Esim. Ubuntun Gwenview on kuvankäsittelyohjelma joka on tältä vuosituhannelta eikä nuijasodan ajoilta kuten eräs toinen, olikohan se nyt painful..vai paintful vai pelkkä paint :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiitos, ite oon valinnu, aviomiehen siis. ;)

   Mä en sanois sanoja kuvankäsittely ja paint samassa lauseessa ollenkaan... On sen verran tuskallinen juttu se. ;D

   Poista
 4. Kelpo Siippa, aplodit hälle.

  Olen Linuxista ja niistä pingviinijutuista paljon hyvää kuullut. Mutta kun olen niin juuttunut näihin omppuihin, en lähde enää kokeilemaan uusia temppuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, täytyy myöntää, että tällä kertaa ei tarvinnut sormea nostaa kun hän hoiti homman ihan ite.
   Olen joutunut tekemään tuttavuutta edellisessä elämässä niiden muinaisten Linux-versioiden kanssa ja kyllä siinä vähän tuskanhikeä pukkasi ohimolle.
   Omppukoneet on kivoja, mutta kun on nyt vaan näitä wintoosa-masinoita kotona kun on sille tielle joskus rahan puutteessa ajautunut, niin näillä mennään. :)

   Poista